SVI PROTIV SVIH

Potpuni razdor, šef Wagnera se obrušio na ruski vojni vrh, čečenski krvolok: ‘Osnivam svoju vojsku!‘

‘Ozbiljno se planiram natjecati s našim dragim bratom Prigožinom i stvoriti vlastitu privatnu vojnu tvrtku‘

Ramzan Kadirov 

 Kirill Kudryavtsev/AFP

Jevgenij Prigožin, osnivač zloglasne Wagner grupe, unio je pravi razdor u ruske vojne redove tvrdnjom kako ruski ministar obrane Sergej Šojgu i načelnik Glavnog stožera Valerij Gerasimov "pokušavaju uništiti njegov Wagner".

- Spomenuta dvojica naredila su da se Wagneru ne smiju davati ni streljivo ni pomoć u zračnom transportu... To je pokušaj uništenja Wagnera! Ovakve akcije ruskog vojnog vrha predstavljaju izdaju u ključnom trenutku kad se moje trupe bore za zauzimanje Bahmuta - čuje se u Prigožinovoj glasovnoj poruci objavljenoj na kanalu Telegram.

Podsjetimo, Wagner grupa dovela je desetke tisuća zatvorenika iz Rusije kako bi se borili u invaziji na Ukrajinu i pomogli Moskvi u jačanju njezine istočne ofenzive.

Politico piše kako se ultranacionalističke ličnosti poput Prigožina i čečenskog čelnika Ramzana Kadirova već dugo zalažu za restrukturiranje vrha vojnog zapovjedništva u Rusiji.

A prema najnovijim medijskim izvješćima, sad navodno i Kadirov planira oformiti vlastitu plaćeničku skupinu. On je, kako prenosi portal Asia Plus, na svom Telegram kanalu pohvalio grupu Wagner i njezina vođu Prigožina te njihove "impresivne rezultate koje su ostvarili u zoni tzv. specijalne vojne operacije".

- Wagner je pokazao svu svoju hrabrost u vojnom smislu i podvukao crtu kad su u pitanju rasprave o tome jesu li nam privatne vojne tvrtke potrebne ili ne. Kad završim svoju službu državi, ozbiljno se planiram natjecati s našim dragim bratom Jevgenijem Prigožinom i stvoriti vlastitu privatnu vojnu tvrtku. Mislim da ću u tome i uspjeti - najavio je Kadirov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:17