MASOVNA UHIĆENJA

Posljednjih dana nešto čudno se događa na Krimu: ‘Sve je spremno za oružani napad!‘

Napravili su desetke skrovišta s eksplozivom, oružjem i streljivom te postavljaju temelje za oružani napad

Jedna u nizu akcija tatarskog pokreta otpora Ateš. Krajem srpnja uništili su komunikacijski kompleks ruske vojske u regiji Herson.

 Twitter

Devet godina nakon aneksije Krima ruski okupatori tvrde da su teritorij u potpunosti integrirali u Rusku Federaciju. No, izvještaji o "izdajnicima" koji otvoreno prkose ruskim pravilima i sve veći broj tajnih pokreta otpora koji se osnivaju na Krimu otkrivaju jednu drugačiju sliku.

Na društvenim mrežama gotovo svakodnevno se prikazuju "izdajnici" koji su uhićeni zbog kršenja zakona na Krimskom poluotoku. Pred kamerama su se tako našli "okorjeli" zločinci optuženi za puštanje ukrajinskih pjesama u javnosti, vođenje proukrajinskog računa na društvenim mrežama, odbijanje posluživanja ruskih vojnika u trgovinama ili vezivanje žutih traka, znaka otpora ruskoj vlasti, na ograde i drveće.

Drugi su, pak, optuženi za ozbiljnija djela otpora, poput dizanja željezničkih pruga u zrak i prikupljanja obavještajnih podataka. Od ožujka 2022., kad je na snagu stupio zakon protiv "diskreditacije ruske vojske", uhićeno je najmanje 270 osoba. Većina pritvorenih nisu članovi tradicionalno proukrajinske zajednice Krimskih Tatara, za koje se procjenjuje da čine 12 posto stanovništva poluotoka, nego etnički Rusi koji preferiraju povratak demokraciji pod ukrajinskom vlašću.

Iako Rusija paradiranjem "izdajnika" želi natjerati proukrajinske stanovnike na pokornost, time se zapravo stvara slika potpuno drugačija od one koju toliko očajnički želi prikazati i u koju vjeruju mnogi unutar Rusije i izvan nje - da ljudi na Krimu čvrsto stoje uz Kremlj.

Tajni pokreti otpora

Osnivanje novih, tajnih pokreta otpora raste kako se ukrajinske snage približavaju poluotoku. Primjerice, prije otprilike mjesec dana je skupina aktivista osnovala udrugu 1918. Glavni zadaci članova te udruge su prikupljanje informacije o ruskoj vojsci na Krimu, crtanje proukrajinskih grafita i lijepljenje letaka na ulicama Sevastopolja, Kerča i drugih krimskih gradova. Udruga je za naziv izabrala simboličan datum. Naime, u travnju 1918. vojska Ukrajinske Narodne Republike oslobodila je Krim od boljševika.

Znakovi otpora ruskim vlastima na Krimu sve su glasniji otkad je Putin pokrenuo sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu u veljači prošle godine. Nedavno je ukrajinska obavještajna služba izvijestila da na okupiranom Krimu raste protivljenje proukrajinskog civilnog stanovništva te da su zabilježili sve veći broj napada Molotovljevim koktelima na ruske vojne objekte. Organizatori i izvršitelji većine napada su civili koji podržavaju Ukrajinu.

Podzemni borci u međuvremenu su najavili da se pripremaju za oružani napad. Proukrajinska skupina Ateš otkrila je da su njezini članovi napravili desetke skrovišta s eksplozivom, oružjem i streljivom te da u Džankoju postavljaju temelje za oružani napad. Ateš izvodi operacije ne samo na Krimu nego i u Rusiji. Njegovi glavni napori usmjereni su protiv ruskih mobilizacijskih napora. Druge dvije proukrajinske organizacije na Krimu, Krimski borbeni galebovi i Žuta vrpca, uglavnom provode informativne kampanje koje se sastoje od distribucije proukrajinskog sadržaja, vješanja žutih vrpci u okupiranim gradovima i prikupljanja koordinata ruskih vojnih objekata za ukrajinske snage. S obzirom na to da su tajne, točan broj članova organizacija nije poznat.

Žuta vrpca, primjerice, ima gotovo 20 tisuća pratitelja na Telegramu. Krimski Tatari su također na okupiranom poluotoku formirali oružani pokret otpora kako bi pomogli ukrajinskoj vojsci, rekao je nedavno jedan od osnivača pokreta za prava Krimskih Tatara Mustafa Džemilev.

Rusija je okupirala Krim 2014. bez ispaljenog metka nakon što se na referendumu oko 95 posto birača izjasnilo za priključenje Rusiji. Otad se na poluotok preselilo više od 500 tisuća ruskih građana, a više od 100 tisuća građana koji su ostali lojalni Ukrajini pobjeglo je s Krima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:55