OTKRIĆE HAKERA

‘Poslali su im dvije tone!‘: Rusija smrtonosno oružje platila zlatom, i to doslovno, kupili su čak 6000 komada

Prana Network kaže da su njezini hakeri upali u servere kompanije Sahara Thunder i ondje pronašli detalje ugovora s Rusijom

Shahed-136

 Morteza Nikoubazl/Zuma Press/Profimedia

Rusija je za dronove Shahed Iranu platila skoro dvije milijarde dolara i to u zlatnim polugama, piše Telegraph. Moskva je prošle godine s ogrankom Revolucionarne garde Islamske Republike (IRGC) potpisala ugovor od 1.75 milijardi dolara za 6000 bespilotnih letjelica, pokazuju dokumenti koje je nabavila i potom objavila hakerska grupa Prana Network.

Dronovi su proizvođaču Sahara Thunder plaćeni u zlatnim polugama teškima više od dvije tone. Vjeruje se da su dronovi, korišteni u smrtonosnim napadima na Ukrajinu, nadograđeni u pogonu u ruskoj republici Tatarstan prije nego su dopremljeni ruskim snagama.

‘2022. godine potpisan je ugovor od 1,75 milijardi dolara za 6000 dronova zajedno s njihovom dodatnom opremom i softverom. Rusija je dronove doslovno platila zlatom koje je sveukupno težilo više od dvije tone‘, rekao je Anton Geraščenko, savjetnik u ukrajinskom Ministarstvu unutarnjih poslova.

Prana Network je objavila da su njezini hakeri upali u servere kompanije Sahara Thunder i ondje pronašli detalje ugovora s Rusijom. Vjeruje se da je ta kompanija dio Shahed istraživačkog centra avioindustrije, povezanog s zračnim snagama IRGC-a.

Navodeći otkrića te grupe, Geraščenko je rekao da se procjenjuje da svaki Shahed dron košta 193.000 za 6000 komada, a 290.000 ako ih se naruči 2000. S proizvodnjom smještenoj u Rusiji, cijena za rusko ministarstvo obrane palo je na 165.500 za svaki dron.

Bryan Clark, bivši specijalni pomoćnik šefa američkih pomorskih operacija, rekao je za Telegraph da ovo otkriće pokazuje sve jače vojno-industrijske odnose između Rusije i Irana.

‌‘Odnos se intenzivira i postaje sveobuhvatniji‘, rekao je. ‘Ne samo da je Rusija zlatnim polugama platila Iranu bespilotne letjelice Shahed-136, već ih Iran i proizvodi u pogonima u Rusiji, tako da imaju sporazum o zajedničkom razvoju i izgradnji. Iranci tu tehnologiju prenose u Rusiju, tako da ih Rusija može početi graditi u velikim količinama‘, rekao je Clark.

‌Sjedinjene Države su više puta optužile Rusiju da je od Irana kupila bespilotne letjelice korištene u ratu u Ukrajini. Ni Sahara Thunder ni Moskva nisu komentirali dokumente koje je objavila Prana Network.‌

Relativno jeftine i jednostavne za proizvodnju, bespilotne letjelice Shahed-136 imaju domet do 2400 kilometra i dizajnirane su da eksplodiraju nakon što padnu na metu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:18