STOJI IZA OCJENE

Posebni tužitelj branio svoje izjave o Bidenovom nepouzdanom pamćenju: ‘Nisam ocrnio predsjednika‘

On je u izvješću u veljači preporučio da se slučaj odbaci, ocijenivši da porota ne bi mogla osuditi ‘starog čovjeka lošeg pamćenja‘

Robert Hur 

 Chip Somodevilla/Getty Images Via AFP

Robert Hur, posebni američki tužitelj zadužen za istragu o Bidenovu zadržavanju povjerljivih dokumenata, branio je u utorak pred Zastupničkim domom svoje kontroverzne ocjene o ponekad nepouzdanom pamćenju američkog predsjednika kako bi opravdao svoju odluku da odustane od njegova progona.

Posebni tužitelj Hur preporučio je u izvješću u veljači da se slučaj odbaci, ocijenivši da porota ne bi mogla osuditi "starog čovjeka lošeg pamćenja". Predsjednikovo okruženje ocijenilo je da su te njegove izjave "štetne" i "neprimjerene".

"Prikupili smo dokaze da je predsjednik svjesno zadržao povjerljive dokumente nakon završetka svojeg mandata potpredsjednika (2009.-2017.), dok je bio običan građanin", rekao je Hur pred dva odbora Zastupničkog doma, u kojem većinu imaju republikanci.

"No nismo prikupili dokaze koji bi bili izvan svake opravdane sumnje", dodao je.

"Moja zadaća bila je da utvrdim je li predsjednik sačuvao ili širio povjerljive informacije ‘svjesno‘", podsjetio je.

"Nisam mogao donijeti takav zaključak, a da ne utvrdim predsjednikovo stanje duha. Iz tog razloga, morao sam uzeti u obzir predsjednikovo pamćenje i njegovo opće mentalno stanje te način na koji bi ih doživjela porota kaznenog suda", objasnio je.

"Moja ocjena u izvješću u vezi primjerenosti pamćenja bila je potrebna, točna i opravdana", istaknuo je.

"Nisam uljepšao svoje objašnjenje niti neopravdano ocrnio predsjednika", naglasio je Hur.

On je imenovan posebnim tužiteljem u siječnju 2023. nakon što su u prosincu 2022. i siječnju 2023. u Bidenovoj rezidenciji u Wilmingtonu u Delawareu i njegovu bivšem uredu otkriveni povjerljivi dokumenti iz razdoblja kad je bio potpredsjednik.

Dokumenti su se odnosili na američki vojni angažman u Afganistanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:26