ANTONIO COSTA

Portugalski premijer podnio ostavku zbog sumnji na korupciju: ‘Savjest mi je čista, ali neću se više kandidirati‘

U tijeku je istraga o navodnim nepravilnostima koje je počinila socijalistička administracija u projektima iskopavanja litija i vodika

Antonio Costa u obraćanju javnosti poručio je podnosi ostavku

 Patricia De Melo Moreira/Afp

Portugalski premijer Antonio Costa u utorak je podnio ostavku zbog istrage o navodnim nepravilnostima koje je počinila njegova većinska socijalistička administracija u upravljanju projektima iskopavanja litija i vodika u zemlji.

Odluku je objavio u televizijskoj izjavi nakon sastanka s predsjednikom Marcelom Rebelom de Sousom. Rekao je da mu je savjest čista, ali da se više neće kandidirati za premijera.

Tužitelji su ranije u utorak ministra infrastrukture Joaoa Galambu prozvali kao službenog osumnjičenika i pritvorili Costina šefa kabineta. Oporba je tražila da vlada odmah podnese ostavku.

Nakon što su tužitelji rekli da je i Costa pod istragom, premijer je bio u "potpunosti dostupan za suradnju" s pravosudnim sustavom.

"Dostojanstvo koje sa sobom nosi premijerska dužnost nije spojivo s bilo kakvom sumnjom u njegov integritet, dobro ponašanje, a još manje sa sumnjom u sudjelovanje u bilo kakvome kaznenom djelu", rekao je Costa novinarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:11