‘CAR BRAZILA‘

Portugal na tri tjedna Brazilu posudio srce monarha koji je proglasio neovisnost te države

Brazilske zračne snage dopremile su srce u Brasiliju, gdje ga je u ponedjeljak dočekao brazilski ministar obrane
 Evaristo Sa/Afp

Srce portugalskog monarha Dom Pedra I., koji je prije 200 godina proglasio brazilsku neovisnost od Portugala i proglašen "carem" Brazila, stiglo je iz Portugala u ponedjeljak i bit će izloženo u sklopu proslave godišnjice neovisnosti.

Srce se čuva u urni s formaldehidom u portugalskom gradu Portu od Pedrove smrti 1834. u Portugalu u dobi od 35 godina.

Portugalska vlada pristala je posuditi srce Brazilu na tri tjedna za proslavu dvjestote obljetnice. Brazilske zračne snage dopremile su srce u Brasiliju, gdje ga je u ponedjeljak dočekao brazilski ministar obrane.

Krajnje desničarski predsjednik Jair Bolsonaro primit će relikviju u utorak u predsjedničkoj palači uz vojne počasti i počasnu paljbu, prije nego što se srce izloži za javnost u ministarstvu vanjskih poslova do Dana neovisnosti Brazila 7. rujna.

Pedrova deklaracija o neovisnosti od Portugala, koju brazilski nacionalisti nazivaju rođenjem svoje zemlje, bila je čin prkosa prema njegovu ocu, portugalskom kralju Joau VI.

Obitelj portugalskog kralja britanska mornarica 1807. godine ispratila je na sigurno u Brazil, prije nego što su Napoleonove snage napale Portugal. Po povratku u Lisabon 1821. ostavio je svog sina Pedra kao princa regenta Brazila.

Pedrovo srce odvojeno je 1834. i čuvano u crkvi u Portu prema njegovoj posljednjoj želji. Njegovi posmrtni ostaci darovani su Brazilu 1972. za 150. obilježavanje brazilske neovisnosti i čuvaju se u muzeju u Sao Paulu.

image
Evaristo Sa/Afp
image

Urna sa srcem Dom Pedra I.

Evaristo Sa/Afp
image
Evaristo Sa/Afp
image
Evaristo Sa/Afp
image
Evaristo Sa/Afp
image
Evaristo Sa/Afp
image
Evaristo Sa/Afp
image
Evaristo Sa/Afp
image
Evaristo Sa/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:56