PRIJEVREMENI IZBORI

Portugal između dva bloka: O Vladi bi mogli odlučiti krajnji desničari

Ljevica i desnica su gotovo izjednačene, a krajnje desna stranka Chega mogla bi dobiti najviše glasova od oko 10,8 milijuna portugalskih birača

Portugalci na prijevremene izbore izlaze u nedjelju, 10. užujka

 Patricia De Melo Moreira/Afp

Prvi put od rušenja Salazarove diktature prije 50 godina, u Portugalu bi krajnja desnica mogla osvojiti dovoljno glasova da podrži rušenje socijalista i formiranje vlade desnog centra. Ankete predviđaju da bi rezultati parlamentarnih izbora u nedjelju mogli biti jako tijesni. Ljevica i desnica su gotovo izjednačene, a krajnje desna stranka Chega mogla bi dobiti najviše glasova od oko 10,8 milijuna portugalskih birača.

Izbori su prijevremeni. Nakon što je pokrenuta istraga o korupciji i zloupotrebi položaja prošle jeseni, socijalistički premijer António Costa iznenada je u studenom podnio ostavku, i prvi put u devet godina neće se kandidirati. Costa vodi Portugal od 2015., a 2022. osvojio je apsolutnu većinu u parlamentu. Podnio je ostavku na opće iznenađenje, iako zasad nije optužen ni za koje kazneno djelo, ali istraga još traje a neki od njegovih najbližih suradnika su u statusu osumnjičenika.

Dva bloka

Prema anketama, tijesno vodi Luís Montenegro, koji je na čelu Demokratskog saveza, stranke predvodnice desnog centra. Tik iza njega je Pedro Nuno Santos, Costin nasljednik na čelu Portugalske socijalističke stranke.

Ne očekuje se da će iti jedan od njih uspjeti dobiti dovoljno mjesta u parlamentu za formiranje vlasti, navodi Politico. Krajnje desna Chega bi po anketama mogla dobiti između 15 i 20 posto glasova, piše britanski Guardian. Ni lijevi ni desni blok, barem po izjavama, ne žele surađivati s njima. Luís Montenegro, lider desnog bloka, kategorički je odbacio bilo kakav dogovor, odbacujući stavove lidera Chege kao "često ksenofobne, rasističke, populističke i pretjerano demagoške". No Montenegro ne isključuje formiranje vlade ako bi mu Chega dala potporu bez postavljanja ikakvih uvjeta.

Lider Chege, bivši sportski komentator André Ventura, ističe pak da glasači žele da se dogovor sklopi "između svih desničara", i ako Luís Montenegro ne želi savez s Chegom, njega bi u stranci trebao zamijeniti netko spreman na suradnju. Druga je mogućnost da Montenegra podrži ljevičar Santos, koji je najavio da bi bio spreman to učiniti samo radi političke stabilnosti, piše Politico. Bio bi ih spreman podržati u parlamentu bez ulaska u koaliciju.

No ako socijalisti dobiju najviše glasova, očekuje se da će druge portugalske lijeve stranke podržati manjinsku vladu, koju će voditi Santos. Luís Montenegro kaže da neće pokušati formirati vladu ako njegova stranka ne pobijedi u nedjelju.

Niti jedan od portugalskih lidera ne razmišlja o ponavljanju izbora, što znači da će Portugal u bliskoj budućnosti vjerojatno morati živjeti s oštro podijeljenim parlamentom - i krajnjom desnicom s kojom nitko službeno ne želi surađivati.

Izbori u Portugalu od simboličkog su značenja i za europske izbore u lipnju. Ako ta zemlja zaokrene udesno, to će biti udarac socijalistima kojima je Portugal jedno od nekoliko preostalih uporišta.

Izbori se održavaju samo nekoliko tjedana prije nego što Portugal obilježava 50. godišnjicu Revolucije karanfila, vojnog udara kojim je svrgnuta diktatura. Prvi put od tada krajnje desna stranka mogla bi igrati ulogu u odabiru vlade.

Nostalgija za režimom

Predsjednik Portugala Rebelo de Sousa upozorio je na nostalgiju za režimom diktatora Antónia de Oliveire Salazara. Podsjetio je da je cilj revolucije bilo stvaranje demokracije koja je sposobna obuhvatiti i "antiliberale, antidemokrate i antiegalitariste".

Chega u prijevodu znači "Dosta" i treća je najpopularnija politička snaga u zemlji od posljednjih izbora 2022. na kojima je osvojila više od 7 posto glasova. Osnovani su 2019. i, po anketama, dovoljno su jaki da se podijele glasovi dvaju suprotstavljenih blokova i postave Chegu na moćnu poziciju stranke koja odlučuje, ocjenjuje CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:59