IZAZIVA POLEMIKE

Porfirije pokazuje novo lice SPC-a? Patrijarh izrazio razumijevanje za homoseksualne osobe

Mogu razumjeti da imaju potrebu regulirati svoj status, rekao je novi srpski patrijarh
Jasenovac, 280221.
Patrijarh Porfirije stigao je u posjet eparhiji pakracko - slavonskoj, u manastir Jasenovac.
 Zoran Zestic/Tanjug/Cropix

Nije prošlo ni mjesec dana otkako je izabran na dužnost novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC), a Porfirije je postao velika regionalna zvijezda. Nekim izjavama i potezima začudio je mnoge i već izazvao brojne polemike, ali i usporedbe s papom Franjom koji je također podijelio kler i vjernike te ga neki prozivaju kao heretika.

I patrijarh Porfirije je izazvao pažnju i podijelio srpsku, ali i regionalnu javnost, pa mu se već predviđa da će, ako tako nastavi, i on sebi priskrbiti slične "termine", podijeliti kler i vjernike, ali se otvorilo i pitanje dolazi li s njim u SPC, koji slovi kao jedna od najkonzervativnijih institucija u Srbiji, koja utječe (i kreira) na političku i nacionalnu strategiju zemlje, novo poglavlje u odnosima prema delikatnim društvenim temama.

Neočekivano je, recimo, poslao brzojav sućuti obitelji Đorđa Balaševića, kojega provučićevski mediji proglašavaju nacionalnim izdajnikom, a prilikom posjeta potresom pogođenoj Baniji stradalima se obratio citirajući Balaševiću pjesmu "Računajte na nas", koja se smatrala rock-himnom socijalističke Jugoslavije.

Kazao je da Hrvatsku smatra svojom drugom domovinom (što je prošlo ispod radara u Srbiji). Uzbunio je i liberalnu i radikalno desnu scenu Srbije izjavama o homoseksualcima. Nije bacio drvlje i kamenje na tu populaciju niti rekao da je to grijeh, nego je iskazao određeno razumijevanje za probleme s kojima se suočavaju LGBTQ osobe.

"Mogu razumjeti ljude koji imaju tu vrstu seksualne orijentacije, da imaju bezbroj administrativnih problema, izazova, pritisaka te da imaju potrebu regulirati svoj status", rekao je Porfirije, ali ipak naglasio "da se istospolne zajednice ne mogu nazvati istim imenom kao zajednica muškarca i žene".

No, i to je već puno. Doduše, nedavno je ipak rekao kako se nada da Crnogorska pravoslavna crkva neće postati autokefalna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:24