SLIJEDE SASLUŠANJA

Popularni srpski meteorolozi amateri prijavljeni policiji: ‘Šire paniku, njihove prognoze su netočne i preuveličane‘

U prijavi se navodi da ‘nisu završili fakultet, a predstavljaju se kao meteorolozi‘

Marko Čubrilo, Ivan Ristić, Đorđe Đurić

 Facebook, YouTube

Protiv trojice meteorologa amatera, vrlo popularnih na društvenim mrežama u Srbiji, ali i regiji, koji su nerijetko istupali u medijima, krajem prošle godine predane su kaznene prijave u Beogradu, saznaje Blic.

Ivana Ristića, Đorđa Đurića i Marka Čubrila, ljubitelje meteorologije, prati na desetine tisuća građana. Bit će ispitani u policiji zbog prijava, a jedan od podnositelja elektronske prijave se predstavljao kao Dušan J. i tvrdi da je diplomirani meteorolog i pripadnik Ministarstva obrane.

U prijavi navodi da se "u zadnje vrijeme sve češće na televiziji i u novinama pojavljuju osobe koje se predstavljaju kao meteorolozi, i to imenom - Ivan Ristić, Đorđe Đurić i Marko Čubrilo".

Optužio je Ristića, Đurića i Čubrila da nemaju potrebne stručne kvalifikacije meteorologa, ali da bez obzira na to "putem sredstava javnog informiranja iznose upozorenja, najave, prognoze o vremenu".

- Po Zakonu o hidrometeorološkoj službi prognozu smiju iznositi jedino djelatnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), navodi se u prijavi.

Kako prenosi Blic, Dušan J. tvrdi da su "njihove prognoze o vremenu i vremenskim prilikama netočne i preuveličane s ciljem da privuku pažnju u novinama i tako ostvare što veću zaradu". Netočnim prognozama "stvaraju i šire paniku među građanima jer ne znaju koliko je to zaista točno i opasno, a širenje panike putem medija je kazneno djelo", ističe Dušan J.

Blic je zamolio Ivana Ristića, Marka Čubrila i Đorđa Đurića za izjavu, ali nijedan od njih zasad nije želio komentirati prijave.

- Ima više lobija među meteorolozima, pa smještaju jedni drugima. Navodno su u cijelu priču uključeni i neki profesori koji stalno obaraju iste studente - tvrdi izvor Blica upućen u bizarni slučaj.

Blic saznaje da je, osim spomenute prijave, policijskoj upravi stigla barem još jedna sličnog sadržaja, a podnositelj je navodno meteorolog poznat u javnosti. U njoj se Ristić, Čubrilo i Đurić optužuju da "nisu završili fakultet, a predstavljaju se kao meteorolozi".

Redakcija "Blica" navodi da je zadnjih nekoliko godina kontaktirala s trojicom prijavljenih, koji, tvrdi Blic, nikada nisu krili da su meteorolozi-amateri.

Marko Čubrilo, profesor geografije iz Novog Sada, više puta je "Blicu" rekao da je "amater meteorolog, ali da meteorologiju odlično zna i voli". Uz svaku objavu vremenske prognoze na društvenim mrežama dodaje napomenu da su "svi izneseni podaci i procjene rezultat njegove obrade i tumačenja numeričkih modela", a za službene informacije pratitelje upućuje na državne prognostičke zavode. Prognoze Čubrila prati više od 23.000 ljudi na Facebooku.

Ivan Ristić je ranije za "Blic" potvrdio da je "završio Matematičku gimnaziju kao učenik generacije 1986." i da je "predstavljao Jugoslaviju na Olimpijadi u Londonu". Tvrdi da je u vojsci stekao zanimanje meteorologa 1987. godine i da je "prošao jednogodišnju obuku". Roditelji mu nisu dali da upiše fiziku ili meteorologiju, ali je 1992. godine završio Elektrotehnički fakultet, smjer računarstva i informatike.

- Imam svoje originalne parametrizacije mikrofizike oblaka i konvekcije, kao i meteorološki model IRIE koji koriste meteorološke kompanije diljem svijeta. Počeo sam u trećem razredu osnovne škole. Zainteresirao sam se za meteorologiju i triput dnevno sam bilježio temperaturu zraka, vlagu i brzinu vjetra - rekao je Ristić.

U vojsci je puštao meteorološke balone i sastavljao karte vjetrova. Tvrdio je da je oko 20 godina bio posvećen razvoju svog modela pa nije aktivno objavljivao prognoze, ali ih je prije dvije godine počeo ponovno iznositi u javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:46