NIJE BILO KORUPCIJE

Poništena osuđujuća presuda bivšem austrijskom vicekancelaru i vođi desnice Stracheu

Strache je prošle godine osuđen na 15 mjeseci uvjetne kazne nakon što je optužen za promjenu zakona u korist vlasnika privatne bolnice

Heinz-Christian Strache

 Georg Hochmuth/AFP

Sud u Beču poništio je u utorak osuđujuću presudu bivšem austrijskom vicekancelaru Heinz-Christianu Stracheu u slučaju korupcije.

Strache je prošle godine osuđen na 15 mjeseci uvjetne kazne nakon što je optužen za promjenu zakona u korist vlasnika privatne bolnice.

Viši zemaljski sud u Beču utvrdio je da prethodno suđenje nije u dovoljnoj mjeri uzelo u obzir potencijalno oslobađajuće tekstualne poruke, rekao je u utorak glasnogovornik suda.

Slučaj je bio usmjeren na donacije vlasnika bečke bolnice, Stracheovog prijatelja, njegovoj krajnje desnoj Slobodarskoj stranci 2016. i 2017. godine.

Strache, koji je u vrijeme donacija bio predsjednik stranke, optužen je da je pomogao promijeniti zakon u korist poslovanja svog prijatelja nakon što je postao vicekancelar.

Strache je bio vicekancelar u koalicijskoj vladi pod vodstvom konzervativnog kancelara Sebastiana Kurza između 2017. i 2019. godine.

Vlada je pala nakon što se pojavila video snimka Strachea u kojemu on navodno prodaje usluge Rusima u vili na Ibizi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:51