PUTINOV RASPUTIN

Pomračenje uma u Sankt Peterburgu, Dugin se uhvatio mikrofona: ‘Lišit ćemo se tog sjemena, braćo, plan je ovakav...‘

Aleksandar Dugin najavio je proširenje ideologije "ruskog svijeta" na nešto što je nazvao "ruskom idejom"

Aleksandar Dugin

 Grigory Sysoev/Sputnik/Profimedia/Grigory Sysoev/sputnik/profimedia

Rusija će morati prihvatiti borbu i uhvatiti se u koštac sa sotonističkom civilizacijom Zapada, sukus je rasprave na Svjetskom ruskom narodnom saboru koji je održan početkom tjedna u Sankt Peterburgu, piše tamošnji portal Fontanka.

Citiranu rečenicu izgovorio je ruski ultradesni ideolog "ruskog svijeta" Aleksandar Dugin čije je velikoruske, imperijalne i konzervativne ideje prihvatio i kremaljski vožd Vladimir Putin. Svjetski ruski narodni sabor dao je glavne doktrinarne i demagoške smjernice Putinove Rusije, a okupio je istaknute ideologe novoruskog imperijalnog nacionalizma, poput biznismena Konstantina Malofejeva koji je i financijer radikalno desnih i lijevih europskih stranaka i pokreta, zatim vrh Ruske pravoslavne crkve (patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril na čelu je Sabora) te predstavnike ruske vlade i drugih državnih obrazovnih i kulturnih institucija.

Aleksandar Dugin najavio je proširenje ideologije "ruskog svijeta" na nešto što je nazvao "ruskom idejom". U taj novi koncept moraju se uklopiti ili stopiti i "prošlost i budućnost i lijevo i desno", a Rusija i Rusi biti "jezgra, središte i osnova" te ideje, objasnio je Dugin. Smatra da Rusi, za početak, moraju "iz sebe istjerati i izgnati svaki utjecaj liberalnog Zapada" i "lišiti se tog zlog sjemena", navodi, pak, portal Meduza. Dugin kaže da je zapadna civilizacija najveći neprijatelj Rusije i Rusa, ruske kulture i tradicije, dok ostalih "pet civilizacija" - kineska, indijska, islamska, afrička i latinoamerička - nisu neprijateljske i ne ugrožavaju rusku. Sve je to na tragu već proklamirane izolacije Rusije od Europe, kojoj zapravo kulturološki i identitetski pripada, ali je posljednjih godina prevladala ideja Rusije kao zasebnog kontinenta i potpunog izdvajanja iz europskog društveno-kulturološkog kruga.

Konstantin Malofejev izjavio je da treba vidjeti treba li Rusiji uopće Ustav, koji je masonska izmišljotina i previše se oslanja na europske norme o vrijednostima ljudskih prava. "Ustavom se ne propisuje državna ideologija, a to je problem za suverenu državu", kaže Malofejev. Njegov portal Cargrad navodi njegove riječi: "Deklaracija o pravima i slobodi čovjeka i građanina je bliska idealima masonstva - sloboda, bratstvo, jednakost. Ideološki problemi našeg Ustava su tragedija za naš suverenitet". Izaslanik patrijarha Kirila, mitropolit Peterburga Varsonofij, nadovezuje se na to riječima da "zapadni narativ - sloboda, bratstvo, jednakost - uništavaju kulturu i Rusija se tome treba oduprijeti svojom "trijadom" - pravoslavlje, carska autokracija, narod".

Na skupu je o novom pristupu i odgoju ruske mladeži govorio i ruski ministar obrazovanja i znanosti Valerij Faljkov. Predsjednik Zakonodavne skupštine Sankt Peterburga, Aleksandar Beljski, obrušio se, pak, na "pogubnost interneta" izjavom da internet zaglupljuje te da tamo ima svega i svačega. Rekao je kako je dobro da su "ruski vojnici na frontu u Ukrajini" lišeni interneta te da su "počeli čitati knjige".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:30