NEGATIVNI SIGNALI

Poljski predsjednik: ‘Premještaj Wagnerovaca i njihovog šefa u Bjelorusiju loš je znak...‘

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u utorak je potvrdio da se Prigožin nalazi u Bjelorusiji

Poljski predsjednik Andrzej Duda  

 Eric Tschaen-pool/Sipa Press/Profimedia/Eric Tschaen-pool/sipa Press/profimedia

Premještaj pripadnika Wagnerove grupe u Bjelorusiju negativan je znak za Poljsku, rekao je u utorak predsjednik Andrzej Duda, neposredno prije odlaska na sastanak s ostalim čelnicima NATO-a u Nizozemsku.

"Vidimo što se događa, premještanje ruskih snaga, odnosno grupe Wagner u Bjelorusiju. I njihov šef ide onamo, a to su sve vrlo negativni signali za nas. O njima ćemo razgovarati sa svojim saveznicima", rekao je novinarima Duda.

Nakon dogovora postignutog kasno u subotu, kojim je okončana pobuna Wagnerovih boraca, dopušteno im je da se pridruže redovnim ruskim oružanim snagama, da se premjeste sa svojim vođom Jevgenijem Prigožinom u egzil u Bjelorusiju ili da se jednostavno vrate svojim obiteljima.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u utorak je potvrdio da se Prigožin nalazi u Bjelorusiji te dodao da ga je njegov ministar obrane Viktor Hrenin obavijestio kako ne bi imao ništa protiv da jedinica poput Wagnera djeluje unutar bjeloruske vojske.

Predsjednik je Hreninu naložio da o tome razgovara s Prigožinom.

Lukašenko je rekao da njegova zemlja želi učiti iz ratnog iskustva ruske plaćeničke skupine Wagner.

"Ako njihovi zapovjednici dođu i pomognu nam... kažu nam što je trenutačno važno... to je neprocjenjivo. To je ono što trebamo preuzeti od Wagnera", rekao je Lukašenko.

Bjelorusija ne podiže nikakve kampove za rusku plaćeničku grupu Wagner, ali će ih, ako oni to žele smjestiti nekamo, prenijela je u utorak bjeloruska državna novinska agencija BELTA riječi predsjednika Aleksandra Lukašenka.

"Ponudili smo im jednu od napuštenih vojnih baza. Molim vas lijepo, imamo ogradu, imamo sve, samo postavite svoje šatore", kazao je Lukašenko.

BELTA je prenijela i njegovu izjavu po kojoj on nema planova o otvaranju Wagnerovih regrutnih centara u Bjelorusiji.

Latvija i Litva pozvale su u utorak NATO da ojača svoje istočne granice kao odgovor na očekivanja da će ruska privatna tvrtka Wagner postaviti novu bazu u Bjelorusiji nakon neuspjele pobune kod kuće.

"Ovaj potez treba procijeniti s drugačije sigurnosne točke gledišta. Vidjeli smo sposobnosti tih plaćenika", rekao je latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics novinarima tijekom posjeta Parizu s baltičkim kolegama.

Litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis rekao je da brzina kojom je Wagner napredovao prema Moskvi, vozeći stotine kilometara u jednodnevnoj utrci prema glavnom gradu, pokazuje da treba ojačati obranu baltičkih država.

"Granice naših zemalja samo su stotine kilometara od tih aktivnosti pa bi im moglo trebati 8-10 sati da se odjednom pojave negdje u Bjelorusiji blizu Litve", rekao je Landsbergis. "To stvara nestabilnije, nepredvidljivije okruženje za našu regiju."

"Moramo vrlo ozbiljno shvatiti obranu baltičke regije", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:26