PRIJETNJA S ISTOKA

Poljska se užurbano priprema za najgore: ‘Rat s Rusijom je vjerojatan... I to vrlo brzo‘

Visoki poljski obrambeni dužnosnik kaže da postoji ozbiljan rizik od rata s Rusijom s kojim će se zemlja suočiti u idućih 3 do 10 godina

Tenk M1A2 Abrams/Ilustracija

 Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia/Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia

Zamjenik poljskog ministra obrane Marcin Ociepa izjavio je kako postoji ozbiljan rizik od rata s Rusijom s kojim će se ta zemlja suočiti u idućih 3 do 10 godina, prenosi poljski medij Dziennik Gazeta Prawna. Prema tim informacijama, on je upozorio kako sadašnje vrijeme zemlja mora iskoristiti za maksimalno naoružavanje poljske vojske.

Ociepa je dodao da će ovaj mogući ishod biti povezan sa sukobom između Rusije i Ukrajine.

Govoreći o vremenskom okviru, Ociepa je napomenuo da Poljska očekuje da će Rusiji trebati upravo toliko godina da obnovi svoj vojni potencijal, dodavši da Poljska to vrijeme treba potrošiti na potpunu modernizaciju svoje vojske, bez obzira na troškove, prenosi arapski televizijski kanal Al Mayadeen.

"Trebali bismo iskoristiti ovo vrijeme da u potpunosti ponovno opremimo poljsku vojsku... Naš zadatak je pronaći taj novac i dobro ga potrošiti", rekao je ministar.

U nacrtu državnog proračuna za iduću godinu, kako je naveo, planirani su rekordni izdaci za vojsku - više od 20 milijardi eura (97 milijardi poljskih zlota), od čega su 8,5 milijardi kapitalni izdaci namijenjeni uglavnom za provedbu investicija i investicijske kupnje Ministarstva nacionalne obrane.

‘Maksimalno naoružavanje‘

O izjavama Marcina Ociepe izvijestila je i prokremaljska Russia Today (RT).

"Postoji ozbiljan rizik od rata s Rusijom", rekao je Ociepa, dodajući da vrijeme ovog potencijalnog rata ovisi "o tome kako će završiti sukob u Ukrajini", prenosi RT.

Prema poljskom dužnosniku, to bi u konačnici ovisilo o tome "koliko će godina Rusiji trebati da obnovi svoj vojni potencijal", navodi se dalje te dodaje da Ociepa nije naveo nikakve dodatne čimbenike koji bi mogli povećati ili smanjiti rizik od sukoba.

Ociepa je pokrenuo to pitanje dok je opisivao "geopolitičku stvarnost" koja je Poljsku, kako prenosi RT, navodno natjerala da ubrzano povećava vlastiti obrambeni potencijal.

"Moramo iskoristiti ovo vrijeme za maksimalno ponovno naoružavanje poljske vojske", rekao je novinama, dok je branio ono što su poljski mediji nazvali "rekordnim" proračunom za obranu, uvećanim određenim "nedefiniranim" dodatnim troškovima.

Varšava već dulje vrijeme ukazuje na navodnu prijetnju iz Rusije - od pokretanja vojne operacije Moskve u Ukrajini krajem veljače, Poljska zajedno s baltičkim državama traži od SAD-a i NATO-a dodatnu vojnu potporu, navodeći tu navodnu prijetnju, navodi, između ostaloga, RT.

Tenkovska supersila

Poljska će postati tenkovska supersila, za desetak godina imat će više tenkova nego Ujedinjena Kraljevina, Njemačka, Francuska, Nizozemska, Belgija i Italija zajedno, izvijestio je nedavno, između ostaloga i za vojna pitanja specijalizirani magazin Popular Mechanics.

Nedavno je američka kompanija General Dynamics Land Systems objavila je kako je s poljskom vladom potpisala ugovor o prodaji 250 tenkova M1A2 Abrams. Ugovor je vrijedan 1,15 milijardi dolara, odnosno 4,6 milijuna dolara po tenku, o čemu je Jutarnji list ranije posao.

To je dio još većeg posla vrijednog ukupno šest milijardi dolara, koji uključuje i nabavku 26 Herculesa (oklopnih vozila za spašavanje), 776 tenkovskih mitraljeza, golemu količinu tenkovskog streljiva, simulatore, petogodišnju obuku i tehničku podršku...

Vijest o potpisivanju ugovora o nabavi američkih tenkova dolazi nakon što je Poljska s Južnom Korejom sklopila još vrjedniji ugovor o nabavi goleme brojke od 980 tenkova K2 Black Panther, 648 samohodnih haubica K-9 Krab i 48 naprednih školskih/lakih borbenih zrakoplova FA-50.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:54