NEIZVJESNO

Poljska polarizirana uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, Duda i Trzaskowski u mrtvoj trci

Duda i pristaše PiS-a dodatno su zaoštrili retoriku u kampanji za drugi krug predsjedničkih izbora, jačajući ozračje homofobije
 Jaap Arriens/AFP

Poljoprivrednik Grzegorz Myszak, otac petero djece, zna pouzdano da će u nedjelju u drugom krugu predsjedničkih izbora svoj glas dati šefu države Andrzeju Dudi (desni centar) koji se bori za novi mandat s liberalom, gradonačelnikom Varšave Rafalom Trzaskowskim.

U savezu s populističkom strankom Pravo i pravda (PiS), Duda je obećao da će braniti niz popularnih socijalnih mjera vladajuće stranke i k tomu je vodio kampanju protiv, kako je on naziva, "LGBT ideologije".

"Glasat ću za Dudu, naravno. S petero djece primam 2.500 zlota na mjesec (560 eura) i to je kao da moja supruga radi, no umjesto toga ona ostaje kod kuće i skrbi se za obitelj", objašnjava Myszak svoje razloge dok obilazi nasade malina na svojem imanju na jugoistoku Poljske.

Taj 41-godišnjak, koji radi i za lokalno vijeće, uzgaja i svinje da svojoj obitelji može omogućiti "pristojne" životne uvjete.

Ukratko, Myzsak je dio ruralnog biračkog tijela koje se uspinje na društvenoj ljestvici i mahom glasa za Dudu.

Međutim, nije spokojan jer strahuje da bi moguća pobjeda Dudina protukandidata Poljskoj donijela "burnu kohabitaciju" s vladom PiS-a pa čak i moguću paralizu zakonodavne vlasti.

Myszak je pobornik tradicionalnih katoličkih obiteljskih vrijednosti i boji se da bi pobjeda liberalnog kandidata mogla odškrinuti vrata seksualnom odgoju u školama ili civilnom partnerstvu za istospolne parove.

Na pitanje poznaje li neku gay osobu, odgovara da postoji jedna za koju vjeruje da je takve orijentacije, no davno se odselila.

U brežuljkastom krajoliku pokrajine Lublin stanovnici uglavnom dijele Myszakova stajališta i upravo u njegovu selu Duda je požnjeo najbolje rezultate u prvom izbornom krugu, s čak 86 posto glasova.

Netko nas konačno cijeni

Ankete pokazuju da Duda i Trzaskowski, obojica 48-godišnjaci, vode tijesnu utrku.

Analitičari tvrde da su Duda i njegovi populistički vješto pridobivali ruralne glasače koji godinama uživaju povlastice PiS-ove socijalne politike zahvaljujući više nego velikodušnom programu poljoprivrednih poticaja Europske unije.

"Zadovoljni smo što nas konačno netko cijeli, vidi naša postignuća i naš potencijal", kaže 33-godišnja Magda Ciupak, nastavnica engleskog jezika i majka dvoje djece koja također vodi mali OPG sa svojim suprugom i predsjednica je lokalnog vijeća sela Godziszowa.

"PiS nas razumije, a druge stranke još nas prečesto smatraju nazadnima i neznalicama", objašnjava nastavnica.

Iako je Trzaskowski obećao da će očuvati popularne mjere PiS-a, poput dječjih doplataka i mirovinskih dodataka, ankete pokazuju da stanovnici ruralnih područja u Dudi vide boljeg zaštitnika njihovih interesa.

Posebno to vrijedi sada u doba rasta nesigurnosti zbog pandemije koronavirusa i njezina utjecaja na ekonomiju pa Poljska prvi put od pada komunizma ulazi u recesiju.

Ruralni glasači Dudu smatraju gromobranom od napada na obiteljske vrijednosti koje, po njihovu mišljenju, prijete od urbanih elita.

Ohrabrene PiS-om, lokalne vlasti oformile su lani u otprilike trećini Poljske, uglavnom na njezinu ruralnom jugoistoku, takozvane "zone slobodne od LGBT-a". Bila je to njihova reakcija na deklaraciju o pravima zajednice LGBT koja je prihvaćena u Varšavi zalaganjem Trzaskowskog.

Amnesty International i Europski parlament samo su neke od međunarodnih ustanova koje su osudile proglašenje takvih zona.

Duda i pristaše PiS-a dodatno su zaoštrili retoriku u kampanji za drugi krug predsjedničkih izbora, jačajući ozračje homofobije što je neke pripadnike LGBT zajednice nagnalo na razmišljanja o iseljenju iz Poljske, objašnjavaju analitičari.

Život mi je ugrožen

Iwona Serewa, 27-godišnja lezbijka koja vodi Wyrko, jedini noćni klub LGBT+ u gradu Lublinu, ne dvoji u to kakva će biti Poljska ako opet pobijedi Duda.

"Ako dobije drugi mandat, možemo zaboraviti na bolje uvjete za LGBT+," kaže Serewa.

Hubert Liszewski, 23-godišnji student na sveučlilištu u Lublinu, kaže da su izbori ključni za njegovu budućnost.

On sam trpi homofobne napade od 2017., a jednom je završio u bolnici sa slomljenom nogom i ozljedama lica nakon napada skupine krajnje desnice.

"Ako Duda pobijedi, nema promjena. Radije ću se iseliti nego čekati ovdje novi napad. Jednostavno rečeno, život mi je ugrožen".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 03:40