TUSK vs. DUDA

Poljska može upasti u živo blato

Duda mora potpisati sve nove zakone, ima i pravo veta na svaku vladinu odluku, a parlamentarna većina nema dovoljno glasova da to promijeni ili nadjača

Poljska, Varšava

 Wojtek Radwanski/Afp/Profimedia/Wojtek Radwanski/afp/profimedia

Nakon osam godina vladanja, znakovitog 13. prosinca, točno na godišnjicu kada je general Wojciech Jaruzelski 1981. godine izvršio vojni puč, ultrakonzervativna stranka Pravo i pravda (Prawo i Sprawiedliwość, PiS) odlazi u oporbu i na njezino mjesto dolazi koalicija različitih stranaka - od građanskih liberala (Građanska platforma, Platforma Obywatelska, PO), preko zelene ljevice (Lewica), do umjerenih konzervativaca iz Seljačke stranke - pod vodstvom jakog proeuropskog premijera Donalda Tuska, što neki skeptični ili oprezniji poljski analitičari, a pogotovo oni s desnog "propisovskog" spektra, već vide kao moguću "tempiranu bombu" ili, kako je nazivaju, "pokrpanu vladu".

Pretpostavlja se, bez obzira na različite pristupe, da će vladajuća koalicija ipak opstati i pronalaziti nužne kompromise, ako ništa drugo makar do predsjedničkih izbora 2025. godine (najvjerojatnije krajem proljeća), kada s te pozicije žele maknuti PiS, odnosno sadašnjeg predsjednika Andrzeja Dudu. Osim toga, za novu vladu velik će problem biti i odnosi s Dudom, koji je, dakle, predsjednik još godinu i pol i priprema Tusku "paklenu kohabitaciju".

image

Andrzej Duda i Donald Tusk

Wojtek Radwanski/Afp

Njegov će zadatak biti otežati rad vlade i pokušati unijeti razdor. Naime, Duda mora potpisati sve nove zakone, ima i pravo veta na svaku vladinu odluku, a parlamentarna većina nema dovoljno glasova da to promijeni ili nadjača, tako da u nekim važnim pitanjima Poljska može upasti u živo blato. Upravo zato Tusk je i postavio šefa Seljačke stranke Władysława Kosiniak-Kamysza za potpredsjednika vlade (on je i ministar obrane), a njegova uloga, pišu neovisni poljski mediji, s obzirom na konzervativne poglede i objektivno veću bliskost s vrijednostima PiS-a negoli PO-a, bila bi da bude posrednik između Tuska i Dude, neki ublažavajući kompromisni faktor. Kosiniak-Kamysz je popularan u javnosti, 50-godišnjak s karizmom koju je stekao kao liječnik volontirajući u jeku pandemije covida, kada je i stekao naklonost Poljaka.

S druge strane, on je za jačanje odnosa s NATO-om, stvaranje jake i moćne poljske vojske te, neupitno, za što veću pomoć Ukrajini, tako da Tusk misli da ga PiS ne može ni zašto "uhvatiti", a on je spreman na ulogu gromobrana. Tusk je nepokolebljiv i kad je riječ o pomoći Kijevu. Izjavio je da Europa ne smije ostaviti Ukrajinu na cjedilu i da mu je dosta slušati da je netko "umoran od Ukrajine". Osim, Kosiniak-Kamysza, najjača karika u Tuskovoj vladi trebao bi biti Radosław Sikorski, novi ministar vanjskih poslova, bivši europarlamentarac i čovjek koji se zalaže za veću bliskost Poljske s Bruxellesom. No, on je trn u oku PiS-a jer je od 2005. do 2007. bio njegov ministar i veliki ljubimac braće Kaczynski, ali se s njima razišao i prešao u Tuskov tabor, zbog čega ga je PiS proglasio najvećim "poljskim izdajnikom". No, on bi trebao popraviti odnose s EU te od "zločestog europskog djeteta" - Poljske - napraviti uzorno i dobro briselsko dijete. On je pobornik širenja EU na istok, poglavito na Ukrajinu i Moldaviju. On se, kako je izjavio u poljskom tjedniku Polityka, zalaže za stvaranje nove europske osovine - Pariz - Berlin - Varšava i poslije Kijev - kao definitivnog dokaza funkcioniranja ujedinjenje Europe ili, kako je rekao, "tada bi oba europska plućna krila (i zapadno i istočno) prodisalo kako treba". Stoga Tusk djeluje kao pravo osvježenje u Europi, kao određena protuteža i dokaz da nije na djelu samo najezda euroskeptičnih ultrakonzervativaca nego da su i proeuropske ideje još privlačne iako je pitanje koliko sadašnja poljska vlada to može izdržati i ostvariti, odnosno koliko će ove njezine strateške ideje naići na odobravanje ostalih članica.

image

Donald Tusk

Wojtek Radwanski/Afp

Tusku je sada glavno da popravi odnose s EU jer je PiS bio "troublemaker" Europe, zbog čega oko 40 milijardi eura stoji blokirano, a vjeruje se da bi ih vlada Donalda Tuska uskoro mogla odmrznuti. Prema pisanju BBC-ja, Tusk želi poduzeti mjere za obnovu neovisnosti pravosudnog sustava, koju je prethodna vlada potkopavala. Naime, četiri vladajuće stranke ipak imaju različit pristup nekim pitanjima, pogotovo svjetonazorskim i ideološkim, što bi moglo izazvati možda i ozbiljnije napetosti iako su upravo ti prijepori odredili izborne rezultate. To je u prvom redu pitanje pobačaja, koje je u Poljskoj regulirano najrigidnije u Europi, a Tusk bi to htio ublažiti, što već sada ne nailazi na odobrenje, u prvom redu Seljačke stranke. Tusk namjerava preispitati i sudsku odluku iz 2020. kojom se zabranjuje pobačaj u većini slučajeva i ojačati zaštitu prava LGBT osoba. Europski sud za ljudska prava objavio je da je Poljska prekršila pravo na poštovanje privatnog života tako što nije zakonski priznala istospolna partnerstva, a to je već na samom početku velik pritisak na koalicijsku vladu Donalda Tuska. Tako da novu vladu čekaju veliki poslovi i reforme, koje neće biti tako lako provesti.

Tusk je u svojem govoru pozvao na povećanje potpore Ukrajini u suprotstavljanju ruskoj agresiji. "Glasno ćemo i odlučno zahtijevati punu mobilizaciju slobodnog svijeta, Zapada, da pomogne Ukrajini u ovom ratu", rekao je političar.

- Radimo na mjerama koje će u najvećoj mogućoj mjeri vratiti vladavinu prava u Poljsku - rekao je Tusk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:33