NADMOĆ NA NEBU

Poljaci kupuju još borbenih aviona, uparit će dva vrhunska američka modela? ‘Savršena kombinacija!‘

Američki avioni imaju dobre šanse jer Poljaci preferiraju te sisteme, ali nova vlada u Varšavi mogla bi prednost dati Eurofighteru

Borbeni avion F-15EX Eagle II u letu

 Apfootage/Alamy/Alamy/Prof/Apfootage/alamy/alamy/prof

Dok Poljska čeka da stignu prvi primjerci od ukupno 32 borbena lovca F-35 naručena 2020. godine, Varšava razmatra dodatno popunjavanje svoje flote s još 32 aviona, kazali su poljski dužnosnici obrane, piše portal DefenseNews.

‘Imamo 48 aviona F-16. Naručili smo 32 - znači dvije eskadrile - aviona F-35. Sljedeće godine prvi će primjerci biti u rukama poljskih pilota. Naručili smo i 48 aviona FA-50‘, kazao je ministar obrane Poljske, Mariusz Błaszczak. ‘Još razmatramo koji će to modeli točno biti.‘

Slično kao i mnoge druge zemlje regije, Poljska ubrzano kupuje vojnu opremu za svoje oružane snage nakon što je Rusija u veljači 2022. napala Ukrajinu.

Lokalni stručnjaci za obranu ukazali su na to da bi se poljske zračne snage, žele li osigurati dovoljnu operativnu sposobnost, trebale moći suprotstaviti ruskim borbenim avionima Suhoj Su-35. Zbog toga su im potrebni borbeni avioni koji bi im donijeli takvu prednost na nebu.

Dva modela

No dostupna su samo ‘dva modela koji mogu izvršiti tu zadaću‘, kazao je Tomasz Smura, ravnatelj Zaklade Casimir Pulaski. Pri tome je mislio na Eurofighter Typhoon, kojeg su zajednički izgradili Airbus, britanski BAE Systems i talijanski Leonardo, te F-15EX Eagle II kojeg je izgradio Boeing.

Spomenuti Boeing obećava nadmoć na nebu kakvu u ratu u Ukrajini nema niti jedna od zaraćenih strana. Tim Flood, direktor Boeingovog sektora za Europu i Amerike, kazao je prošlog mjeseca na sajmu obrambene industrije u Londonu DSEI da je ‘važnost kontrole neba jedna od lekcija naučenih u ratu u Ukrajini‘.

‘Ako bi Poljska odlučila kupiti F-15EX borbene avione, oni bi s avionima F-35 činili savršenu kombinaciju‘, kazao je Flood.

Američki avioni imaju dobre šanse s obzirom na prijašnje odluke Poljske o nabavi i njihovo preferiranje američkih sistema, što ujedno jača i političke veze dviju zemalja, iako postoji mogućnost da će proeuropska vlada izabrana u nedjelju možda promijeniti stajalište.

Ranije ove godine, Poljska je naručila 116 tenkova M1A1 Abrams koji su koštali blizu 1,4 milijarde dolara, a još ranije je kupila 250 tenkova M1A2 Abrams. Uz to, u kolovozu je Washington odobrio prodaju 96 helikoptera AH-64E Apache Poljskoj za oko 12 milijardi dolara.

‘Što se tiče prethodnih odluka o nabavi i činjenice da je poljska vlada zainteresirana za suradnju sa SAD-om, mislim da prednost imaju avioni F-15‘, rekao je Smura.

Eurofighter je opcija

Konkurencija američkom obrambenom divu je Eurofighter. Ovaj konzorcij proizvođača već godinama bezuspješno nudi Poljskoj svoje zrakoplove, ali situacija bi se sada mogla promijeniti jer se čini da je poljska vlada blizu konačne odluke o kupovini.

Costa Panvinirosati, voditelj marketinga za Eurofighter u Leonardu, rekao je da ta zemlja predstavlja ‘stvarno dobru‘ priliku za prodaju zrakoplova u budućnosti.

Čini se da tvrtka računa na svoje postojeće veze s Varšavom i potencijalne prednosti koje bi europski lovac mogao ponuditi u odnosu na američki. Poljska već ima šesnaest M-346, što je druga po veličini flota Leonardovih mlaznih aviona u Europi.

‘Leonardo se često smatra talijanskom obrambenom tvrtkom, ali zapravo je već mnogo godina prisutan u Poljskoj. Ondje ima oko 3000 zaposlenika i taj se broj povećava zahvaljujući novim programima, poput helikoptera AW149 koji će se ovdje proizvoditi‘, rekao je Panvinirosati u priopćenju za javnost.

Smura se slaže da bi Eurofighter za Poljsku mogao biti zanimljiviji s industrijske točke gledišta, budući da su ‘Europljani obično otvoreniji za razmjenu tehnologije, a to bi moglo olakšati suradnju u budućim projektima poput Tempesta.‘

Leonardo nije bio dostupan za komentar o svojim poslovima u Poljskoj, niti je rekao hoće li u službenu ponudu biti uključeno i to da se neke od komponenti Eurofightera izrađuju lokalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 12:35