POSLAO PORUKU

Političko usijanje u Srbiji: Velike prosvjede protiv Vučićevih zakona i Rio Tinta podržao i Novak Đoković

Građani Srbije blokirali su prometnice u više gradova i tako izrazili nezadovoljstvo protiv zakona o eksproprijaciji

Prosvjede u Srbiji podržao i Novak Đoković

 AFP

Građani Srbije blokirali su u subotu prometnice u desecima gradova nakon što ih je nekoliko ekoloških organizacija pozvalo da na taj način izraze nezadovoljstvo protiv Rio Tinta i planova te megakorporacije da, uz svesrdnu podršku vladajućeg režima, otvori rudnik litija, kao i protiv zakona o eksproprijaciji, koji predsjednik Aleksandar Vučić još nije potpisao, te već potpisanog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Masovni prosvjedi su uglavnom protekli mirno ili uz manje incidente, a samo je u Novom Sadu izbila tučnjava u kojoj su ozlijeđene četiri osobe. Prosvjed je trajao oko dva sata, a organizatori su pozvali građane da se ponovno okupe i iduće subote, ako Vučić potpiše Zakon o eksproprijaciji. On je na sastanku s mještanima u neposrednoj blizini lokacije u okolici grada Loznice, gdje bi trebao biti otvoren sporni rudnik, reterirao najavljujući da će odustati od spornih izmjena koji bi državi omogućili da po ustavno dvojbenom ekspresnom postupku izvede izvlaštenje za potrebe nekog projekta koji bude proglašen od nacionalnog interesa.

Ove je prosvjede podržao i prvi tenisač Srbije, Novak Đoković, koji politički ne istupa često, a ovoga je puta na svojem Instagram profilu objavio fotografiju s prosvjeda i poslao kratku poruku: "Čist zrak, voda i hrana su ključevi zdravlja. Bez toga svaka riječ o 'zdravlju' je suvišna."

image

Objava Novaka Đokovića

Instagram

Nakon toga, objavio je još jednu fotografiju uz poruku: "Priroda je naša majka. Provodimo više vremena u prirodi. S njom i uz nju nam je život bogatiji."

image

Objava Novaka Đokovića

Instagram

Na njegove su objave reagirali i brojni građani, obožavatelji te druge poznate osobe iz srbijanskog javnog života. Tako je glumac Viktor Savić zahvalio Novaku putem Instagrama, kao i kontroverzni redatelj i aktivist Boris Malagurski.

Mnogima je posebno zanimljiva bila poruka princa Filipa Karađorđevića koji je napisao: "Protiv Kralja se ne ide."

"Kada vidim tko sve ovdje živi, mislim da nam se sve ovo događa s razlogom", istaknula je jedna od najboljih skijašica Srbije, Nevena Ignjatović, a prosvjede su podržali i bivši kapetani Crvene zvezde Nikola Mijailović i Ognjen Koroman, kao i bivši potpredsjednik uprave Partizana, Vladimir Vuletić, prenosi Nova.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:38