ISTRAGA U GRČKOJ

Policiju čeka težak zadatak: Ovi tragovi vode do ubojice, a greška je učinjena u prvom koraku!

Sav dokazni materijal koji prikupljaju istražitelji moraju biti takve kvalitete da imaju snagu dokaza na sudu

Hrvatski huligani u Ateni, ubijeni Michalis (29), navijači AEK-a

 /Ronald Goršić/ Cropix/ Screenshot Twitter

Ne želeći prejudicirati istragu o ubojstvu navijača AEK Michalisa Katsourisa (29), sada je već sasvim izvjesno da ona s kriminalističko-forenzičke, ali i pravne strane neće biti nimalo jednostavna i da grčku policiju i pravosuđe čeka težak zadatak kako bi rasvijetlili nerede u kojima je nedvojbeno je i krivnja navijača "Dinama". I dok s grčke strane još nema službene potvrde da je itko osumnjičen za ubojstvo, te što se točno stavlja na teret "boysima" analizirat ćemo samo neke korake koji su već učinjeni ili predstoje u jednoj za grčku policiju izazovnijih istraga koja bi trebala dati ključan odgovor - tko je i zašto usmrtio navijača AEK-a, koliko je i u kakvim neredima sudjelovalo BBB-a i što im staviti na teret. Sav dokazni materijal koji je prikupila i prikupljaju grčki istražitelji moraju biti takve kvalitete da imaju snagu dokaza na sudu. Dogodi li se, a već ima naznaka aljkavosti, da su prikupljeni nekvalitetni ili dvojbeni dokazi zbog kojih bi neke optužbe pale u nedostatku dokaza bila bi to još jedna blamaža. Jer, krivci za ono što se u ponedjeljak dogodilo u Ateni nikako ne bi smjeli ostati nekažnjeni, ali s druge strane ne smije se dogoditi da se osudi netko nedužan, samo zato da bi se umirila javnost.

1. DNK

Slina, krv, sekret iz nosa, koža, sperma sve to su biološki tragovi iz kojih se može uzeti "genski otisak" osumnjičenih za potrebe vještačenja. Ali, sam po sebi ne znači ništa ako se navedeni trag poklopi s uzorkom nespornim uzorkom "corpusa delicti" zločina. Samo po sebi samo je dio dokaza. Jer, ako se i poklopi nečiji DNK s DNK na nožu pod uvjetom da se nađe to samo znači da je ta osoba u ruci držala sredstvo izvršenja. Ali to je više nego značajna indicija istražiteljima. Za očekivati je da će vještačenje svih uzoraka DNK, kao i svih tragova trenutno prioritet forenzičkog laboratorija grčke policije koja može zatražiti da MUP-ov laboratorij pretraži da li se u njihovoj bazi nalaze neki DNK profili. Razmjena i uzimanje je definirana međunarodnim protokolima.

2. Pronalazak noža

Ovo je jedan od ključnih fokusa istrage jer se traži sredstvo izvršenja. Najvjerojatnije ga je počinitelj odbacio u užoj zoni oko mjesta sukoba. Obično se odbacuju u kante koševe za smeće ili kontejnere, kanale, skrivena mjesta. Policija u potragama koristi detektore metala, magnete, pipalice, ali i fizički pretražuje teren, a nije isključena i potraga potražnim psima obučenima da slijede individualne mirise.

3. DKT pretraga i vještačenje tragova

Činjenica da su komunalci oprali krv s mjesta zločina, kako izvještavaju grčki mediji, vjerojatno je saprala i neke tragove. Ali, prilikom privođenja u policiju nad osumnjičenima se provodi tzv. DKT pretraga - osim uzimanja otisaka prstiju, uzimaju se i odjeća ili njezini dijelovi radi analize tragova - od tekstilnih vlakana, tragova na obući, svi privedeni su i fotografirani. Ako se npr. karakteristike tekstilnog vlakna osobe kojoj je uzet trag i ako ih ima u nekom većem broju na odjeći žrtve to se u pravilu tumači da je bilo intenzivnijeg fizičkog kontakta između tih dviju osoba. Osim osumnjičenih, policija prilikom obdukcije obavlja DKT pretragu žrtve, a kad je riječ o ovakvom nasilnom sukobu fokus je, recimo, ima li ispod noktiju bioloških tragova i u kojem opsegu, tragova od obrambenih ozljeda. Iz rane se može u pravilu iščitati je li ubode zadavao osoba koja je ljevak ili dešnjak.

4. Snimke nadzornih kamera, analiza telekomunikacija

Grčka policija već je počela pregledavati snimke nadzornih kamera. S obzirom na to da su neki bili maskirani, ovisno o kvaliteti snimaka nadzornih kamera pokušat će se isfiltrirati lica. Osim kamera u perimetru stadiona sa svih objekata, mogu se analizirati javne nadzorne kamere. Od teleoperatera će se zatražiti lociranje svih mobitela u užoj zoni stadiona u vrijeme sukoba i nakon njega, analizirat će se profili uhićenih na društvenim mrežama, komunikacija, poruke u kritično vrijeme prije nereda, a posebno nakon njega.

5. Korištenje poligrafa, analiza izjava, međunarodna suradnja

Od osumnjičenih se može zahtijevati da ih se poligrafski testira. Posebno će se analizirati odgovori i reakcije na kritična pitanja poput "Jeste li koristili nož kod stadiona AEK? Znate li tko je ubio navijača AEK-a? Sve izjave svjedoka analizirat će se, u njima tražiti nelogičnosti. Nije isključeno da grčka policija zatraži i pomoć hrvatskih kolega u prevoditeljima, obzirom na broj uhićeni. Nije isključeno da se zatraži kako tijek istrage bude odmicao od hrvatske policije zatraži da obavi ponovo razgovore s nekim od u međuvremenu puštenih navijača, ako bi se za to pokazalo potreba. U svakom slučaju policija je pod velikim pritiskom jer vrijeme joj nije saveznik i u pravilu su tragovi i saznanja koja se prikupe u prva 24 sata ključna za razrješenje ubojstva navijača AEK Michalisa Katsourisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:53