KANADA

Policiji je prekipjelo, uhićen jedan od vođa prosvjeda kamiondžija: ‘Okupacija mora prestati!‘

Kanadski premijer Justin Trudeau najavio aktiviranje zakona kojim bi se privremeno zabranilo građanske prosvjede

Uhićenje prosvjednika u Ottawi

 Dave Chan/AFP

Kanadska policija započela je akciju uhićenja prosvjednika nakon gotovo trotjednih prosvjeda u Ottawi zbog propisanih mjera u borbi protiv covida-19. Jedan od ključnih organizatora prosvjeda pod nazivom 'Canadian Freedom Convoy' (Konvoj slobode), Chris Barber, uhićen je u četvrtak, izvijestio je CBC. CBC navodi da će se Barber suočiti s kaznenim prijavama.

Policija je u četvrtak počela podizati barijere i ograde u središtu prijestolnice u nastojanju da očisti područje od prosvjednika. Osigurano područje obuhvaća većinu središta lanadske prijestolnice. Američki mediji prenijeli su riječi načelnika policijske službe Ottawe, Stevea Bella, koji je izjavio kako će samo oni kojima je dozvoljen u ulazak u jezgru grada moći pristupiti.

"Nezakoniti prosvjednici moraju napustiti to područje i neće im biti omogućen pristup". rekao je. "Znamo da će povećana prisutnost policije nekima biti uznemirujuća. Oni su ovdje da vas čuvaju i dovrše našu misiju". Također, Bell je ustvrdio kako vlasti žele da se prosvjedi završe mirno, no ako do toga ne dođe, policija će koristiti "taktike" kako bi prosvjednike natjerala na prekid okupljanja.

image

Uhićenje prosvjednika u Ottawi

Dave Chan/AFP

Kanadski prosvjednici protiv mjera za sprečavanje širenja koronavirusa neumorni su u svojim nastojanjima već gotovo tri tjedna. Savezna vlada je odlučila donijeti hitne ovlasti za zamrzavanje financijske potpore prosvjedima unatoč protivljenju parlamenta.

Trudeau: Blokade i okupacije moraju prestati

Počevši od skupine kamiondžija koja je stigla u Ottawu krajem siječnja protiveći se obvezi cijepljenja, prosvjed je prerastao u opće nezadovoljstvo svim sigurnosnim protokolima vezanim uz pandemiju covida-19. Mnogi stanovnici pobunili su se zbog neprestane buke, zločina iz mržnje i vandalizma od strane prosvjednika.

Nakon kritika zbog dugotrajnog 'statusa quo', odnosno situacije bez napretka u vezi prosvjeda, policija Ottawe je u priopćenju u srijedu najavila da će zaplijeniti vozila svakome tko dođe u glavni grad kako bi se pridružio prosvjedu. Optužba ili osuda "mogu dovesti do uskraćivanja prelaska granice SAD-a", stoji u priopćenju.

image

Uhićenje prosvjednika u Ottawi

Dave Chan/AFP

Dok su vlasti radile na smirivanju demonstracija u Ottawi, oporba u parlamentu je kritizirala plan liberalnog premijera Justina Trudeaua da se pozove na Zakon o izvanrednim situacijama kako bi prekinuo prosvjed, ali i njegovo i financiranje. Zakon, donesen 1988. godine, nikada prije korišten, a njime se može privremeno suspendirati prava građana na slobodu kretanja ili okupljanja. Također predviđa korištenje vojske, iako je Trudeau istaknuo da to neće biti potrebno.

Trudeau je branio svoju odluku da se pozove na taj zakon u četvrtak, rekavši kako je cilj "zaštiti obitelji" i "obraniti radna mjesta". "Za dobro svih Kanađana, ilegalne blokade i okupacije moraju prestati, a granice moraju ostati otvorene".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:28