DRAMA U MADRIDU

Policija uhitila prosvjednike iz muzeja Prado uhićeni pa ih pustila: ‘Mi smo žrtve, otrovane prije 40 godina‘

Tisuće Španjolaca razboljele su se od plućnih bolesti koje su povezane s njihovom konzumacijom prerađenog ulja uljane repice.
Skupina koja je preživjela masovno trovanje u muzeju Prado
 Twitter

Skupina ljudi koja je preživjela masovno trovanje uljem uljane repice prije 40 godina, u utorak je izvijestila da je zauzela madridski muzej Prado i da će, ne ispuni li vlada njihove zahtjeve, izvršiti samoubojstvo u roku od nekoliko sati.

"Šest sati od ulaska u ovu prostoriju počet ćemo uzimati pilule", tvitali su jutros putem računa žrtava slučaja koji je 1981. pogodio tisuće ljudi.

U njihovu se priopćenju od premijera Pedra Sancheza traži da intervenira kako bi se pomoglo žrtvama jednog od najvećih svjetskih skandala povezanog s trovanjem hranom.

Tisuće Španjolaca razboljele su se od raznih plućnih bolesti koje su liječnici kasnije povezali s njihovom konzumacijom prerađenog ulja uljane repice. Tisuće ostalih doživotno su patile od brojnih zdravstvenih posljedica.

Glasnogovornik muzeja i umjetničke galerije Prado nije bio dostupan za komentar.

Medijska kuća Cadena SER objavila je fotografiju na kojoj je petero prosvjednika, od kojih jedan u invalidskim kolicima, ispred poznatog platna Diega Velazqueza "Las Meninas" (Male dvorske dame).

"Mi smo žrtve, otrovane prije 40 godina. Živimo kao i tada jer nas je država napustila. Tražimo bolju medicinsku njegu", rekla je za Hinu prosvjednica Mercedes García, jedna od šest privedenih osoba i žrtva trovanja. Policija u civilu je sat vremena kasnije izvela prosvjednike iz muzeja. "Bilo je tenzija, a nasilno smo izvedeni s lisicama na rukama", rekla je García.

Dvoje prosvjednika bilo je zadržano u policijskoj postaji no oko 15.15 sati su pušteni na slobodu u pratnji odvjetnika.

Policija nije dala nikakve podatke o slučaju, a u muzeju se nisu javljali na telefonske pozive.

Ispred muzeja se pak okupilo još 20-ak prosvjednika, također preživjelih prilikom trovanja 1981. godine, a pristigli su iz okolice Madrida poput predgrađa Fuenlabrada i Móstoles te grada Salamance.

Tisuće Španjolaca razboljelo se od raznih plućnih bolesti koje su liječnici kasnije povezali s njihovom konzumacijom prerađenog ulja iz uljane repice. Tada je preminulo više od 3.000 osoba a 25.000 ih se razboljelo, izvijestila je radijska postaja Onda Cero. To najveće trovanje zabilježeno u novijoj povijesti Španjolske naštetilo je unutarnjim organima djece i odraslih te dovelo do fizičkih i psihičkih posljedica.

Platforma "Nastavimo živjeti", čija je članica Mercedes García, objavila je u utorak priopćenje u kojem je navela kako je Museo del Prado bio odabran za prosvjed jer je to "najvažnija institucija kulture u Španjolskoj", a da je "kultura mnogim žrtvama trovanja pomogla da se ne predaju".

Prosvjednici su zatražili "hitan sastanak" do kraja listopada s premijerom Pedrom Sánchezom. Na sastanku žele vidjeti neovisnog ili međunarodnog posrednika putem kojeg žele prenijeti svoje zahtjeve španjolskoj vladi.

"Našim slučajem se bave tri ministarstva. Želimo da se to objedini i da se popravi liječenje žrtava. Tražimo bolju medicinsku skrb, a ne dodatno obeštećenje", rekla je García dodavši da neki od invalida nemaju nikakva primanja.

U svibnju i lipnju 1981. godine su se madridske bolnice napunile pacijentima s iscrpljenošću, temperaturom, kašljanjem, glavoboljom, dišnim smetnjama i flekama po tijelu. Nekoliko dana nije se znalo o kakvoj je bolesti riječ, a onda im je ustanovljena pneumonija. No nakon što su pristigla otrovana djeca to je odbačeno.

Liječnici su tada ustanovili kako svi pacijenti dolaze iz siromašnijih predgrađa gdje je i pronađen uzrok bolesti: lažno ulje koje je prijevarom ušlo u komercijalnu upotrebu.

Prodaja biljke uljane repice bila je tada u Španjolskoj ograničena samo na upotrebu u industriji, bez korištenja u prehrani. No 1981. su stigle tisuće litara uvezenih iz susjedne Francuske u rafineriju u predgrađu Alcorcón. Pomiješali su ih s jestivim uljima i prodavali.

Bez etikete i bilo kakve sanitarne kontrole, to je ulje bilo distribuirano po tržnicama te se prodavalo od vrata do vrata po predgrađima Madrida, kao i u siromašnim gradskim četvrtima.

Država je od 1999. do 2014. plaćala odštetu žrtvama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 00:42