UMRLO PET LJUDI

Policija priznala niz pogrešaka: Ispričali se zbog "propusta" tijekom upada u Kongres 6. siječnja

Pittman je rekla da velik dio policajaca koji su 6. siječnja bili na dužnosti danas pate od posttraumatskog stresnog poremećaja
 Saul Loeb/AFP

Policija u američkom Kongresu ispričala se u utorak za "propuste“ tijekom smrtonosnog napada pristaša bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na zgradu parlamenta 6. siječnja.

Službenici su priznali niz pogrešaka: različite obavještajne informacije, nedovoljnu pripremu i mobilizaciju partnerskih agencija. Pozvali su na poboljšanje komunikacijskih struktura i na bolje sustave odgovornosti.

"Ovdje sam kako bi izrazila najiskrenije isprike u ime odjela“, rekla je Yolanda Pittman, šefica kongresne policije, stoji u pripremljenoj izjavi za odbor za nadzor javnih financija Zastupničkog doma Kongresa.

"Odjel nije uspio zadovoljiti svoje visoke standarde, kao ni vaše“, dodala je.

Pittman je rekla da velik dio policajaca koji su 6. siječnja bili na dužnosti danas pate od posttraumatskog stresnog poremećaja.

U napadu Trumpovih sljedbenika koji su htjeli zaustaviti, ali su samo na nekoliko sati odgodili potvrdu pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima, umrlo je petero ljudi, uključujući jednog policajca.

Čelnica policije rekla je da su ti nemiri neizravno povezani sa smrću još jednog policajca.

Trumpove pristaše u instituciju su ušli nakon njegovog poziva na skupu blizu Bijele kuće da se ode pred Kongres. Donji dom Kongresa zbog toga je glasao za njegov opoziv, a gornji dom će u veljači odlučiti hoće li ga potvrditi.

Bivši policijski čelnici kongresne policije su u međuvremenu odstupili, a u tjednima nakon napada i uoči Bidenove inauguracije 20. siječnja u središte Washingtona poslano je više od 20 tisuća pripadnika Nacionalne garde. Oko 5 tisuća njih ostat će u američkoj prijestolnici do sredine ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:56