ŠOKANTNA SAZNANJA

Policija je vezala roditelje lisicama i stajala ispred škole dok se u učionici događao masakr!

Očajni roditelji tvrde da policija nije trebala sat vremena čekati ispred škole dok je unutra bio do zuba naoružan ubojica

Masakr u Uvaldeu

 Afp/

"Došlo je vrijeme da umrete", rekao je hladno djevojčici sagnuvši se, a onda je ustrijelio. Ona se odazvala na pitanje policije da viknu ako trebaju pomoć. "U pomoć", povikala je i time prizvala ubojicu koji nije dvojio što će napraviti. "Ja sam se skrivao ispod stola pod stolnjakom i šutio. Izašao sam tek kad sam vidio policajce i kad je prestala pucnjava", ispričao je neimenovani dječak za Kens5, medij iz teksaškog grada San Antonija.

Preživjeli dječak i ubijena djevojčica bili su u učionici koju su od učionice u kojoj je bio napadač dijelila vrata na sredini. Dječakov iskaz još je jedna od kritika na račun postupanja policije u slučaju masovne pucnjave u školi u teksaškom gradiću Uvalde.

Krvavi pohod

Naime, nakon početnog šoka zbog pucnjave u kojoj su u lokalnoj osnovnoj školi ubijeni 19 učenika i dvije učiteljice, stanovnici gradića s latinoameričkom većinom u četvrtak su tražili odgovor na pitanje zašto policija nije ranije upala u zgradu i zaustavila krvavi pohod 18-godišnjeg ubojice.

Očajni roditelji tvrde da policija nije trebala sat vremena čekati ispred osnovne škole Robb dok je unutra, naoružan do zuba, bio Salvador Ramos (18), koji je nedugo prije toga pokušao ubiti vlastitu baku, a onda se u njezinu ukradenom kamionetu dovezao do svoje bivše škole.

image
Chandan Khanna/Afp

Na snimkama članova obitelji, nastalima tijekom napada, vidi se kako roditelji djece u očaju pokušavaju sami ući u školu kako bi spasili djecu, ali im to onemogućuju policajci kojih značajan broj stoji čekajući pred školom. Uplakani roditelji mole policajce da krenu u akciju i upucaju napadača ili da ih barem puste da to učine oni sami. Jedna majka tvrdi da su joj stavili lisice, a protiv jednog roditelja su navodno upotrijebili suzavac.

Javier Cazares, čija je devetogodišnja kći Jacklyn bila u zgradi, ispričao je da su on i još nekoliko očeva tražili od policije da ih puste u zgradu. "Bilo nas je pet ili šest (očeva), čuli smo pucnjeve iznutra. Policajci su nas tjerali od ulaza. Nama nije bilo važno što će nam se dogoditi, samo smo htjeli ući u zgradu."

image
Allison Dinner/Afp

Cazares je pred školu došao čim je čuo za pucnjavu. Gledao je kako djeca trče iz zgrade spašavajući se i skačući kroz prozore. Nažalost, među njima nije bila njegova kći. Jacklyn Cazares u kritičnom je stanju prevezena u bolnicu gdje je umrla za nekoliko sati.

Proboj u zgradu

Policija je proboj u zgradu izvršila nakon što su, punih sat vremena kasnije, na mjesto događaja stigli specijalci. Greg Abbott, teksaški guverner i veliki pobornik prava na nošenje oružja, izjavio je nakon vijesti o događaju da je, zahvaljujući brzoj reakciji policije, izbjegnuta veća tragedija i spašeni su životi.

image
Chandan Khanna/Afp

Međutim, nelogičnosti su se pokazale već u prvim satima nakon tragedije, a u četvrtak, dva dana nakon tragedije, policija je održala konferenciju za novinare na kojoj je neuspješno branila postupke svojih službenika i dala kaotične odgovore na pitanja sada već bijesnih roditelja. Komentari pokazuju da je Abbottova informacija o brzini policijske reakcije bile preuranjena i neprovjerena.

Victor Escalon Junior, regionalni direktor Teksaškog odjela za javnu sigurnost, pokušao je, kako je sam rekao, raščistiti dvojbe. Međutim, i sam je dao polovične i nedosljedne odgovore. Prema verziji događaja koju je iznio Escalon, napadač je stigao pred školu u kamionetu kojim se zaustavio sletivši u jarak u 11.28 sati.

image
Allison Dinner/Afp

Dvije minute poslije policija je dobila prijavu o naoružanom vozaču. Svjedoci su rekli da je zapucao prema dvije osobe ispred obližnjeg pogrebnog doma. Potom je preskočio školsku ogradu, zapucao prema školi s parkirališta te, čini se, ušao u zgradu kroz nezaključana vrata.

Akcija specijalaca

Prije je policija objavila da se s napadačem sukobio školski čuvar koji je otvorio vatru iz svog oružja. Po novome, Ramosa nitko nije zaustavio na ulasku u školsku zgradu. U školu je ušao u 11.40, deset minuta nakon prve dojave policiji. Nesreća je da nisu sva školska vrata bila zaključana jer su, zbog priredbi u povodu završetka školske godine, neka ostala otključana kako bi u zgradu mogli ući roditelji, pišu američki mediji.

image
Chandan Khanna/Afp

Policajci iz lokalne policijske postaje došli su četiri minute nakon što je Ramos ušao u školu. Escalon je mijenjao iskaz u pogledu ulaska policajaca u zgradu. Prvo je rekao da su zapucali na naoružanog napadača na ulasku u zgradu, a potom da nisu ušli jer je on otvorio vatru na policajce.

Steven C. McCraw, policijski narednik, izjavio je da su se policajci "suočili s aktivnim napadačem" kako bi ga zadržali na mjestu dok ne dođe specijalna jedinica. Međutim, Escalon je u četvrtak rekao da nije bilo razmjene vatre između trenutka kad je ubojica ušao u učionicu četvrtog razreda i akcije specijalaca. "Većina pucnjave se dogodila na početku", rekao je medijima.

image

Salvador Ramos

-/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:21