BRITANCI U PANICI

Police prazne, nedostaje niz namirnica, a cijene samo ‘rastu i rastu‘: ‘Ovo je ludnica...‘

Nestašice su dovele do toga da jedna od šest osoba tijekom protekla dva tjedna nije mogla kupiti sve osnovne živežne namirnice
Prazne police u poslovnici lanca Sainsbury's u Londonu snimljene početko listopada
 Anna Watson/Alamy/Alamy/Profimedia

Police britanskih trgovina živežnim namirnicama sve su praznije zbog nedostatka vozača teretnih vozila i ugljikovog dioksida, plina koji je ključan održavanje svježine pojedinih namirnica, javlja Daily Mail.

Trenutno vlada nestašica salata, začinskog bilja, mlijeka, sira, mesa, ribe, smrznutog graška i gaziranih pića. Upravitelji malih trgovina i velikih trgovačkih lanaca kažu da će morati podići cijene proizvoda kako bi odgovorili na spomenutu krizu. Navodi se tako da će poskupjeti meso, da su veliki hladnjaci u kojima se inače čuva roba prazni te da nema dovoljno pitke vode u bocama.

- Ne dolaze nam dostave. Dok se situacija ne normalizira, kupcima sugeriramo da se okrenu alternativama - rekao je djelatnik jedne londonske poslovnice trgovačkog lanca Asda.

Cijena kave arabice tijekom protekle je godine skočila gotovo 73 posto, a skok se pripisuje suši i velikim hladnoćama koje su tijekom tog perioda pogodile Brazil, najvećeg svjetskog izvoznika kave. Suša i hladnoće ubile su petinu svih biljaka kave u toj zemlji.

Poljoprivrednici iz Kolumbije, trećeg najvećeg proizvođača kave u svijetu, ove su godine odbili dostaviti milijun vreća kave jer su htjeli ishoditi veću cijenu otkupa. Stručnjaci vjeruju da je globalna nestašica kave već počela te da bi svijet mogla potresati iduće tri godine

Arber Kola, voditelj mesnice Kola u Londonu, rekao je da je već sada u velikim problemima.

- Cijene rastu i rastu. Teško je mesnicama, i to ne samo u Engleskoj već i u Europi. Visoke cijene malim trgovinama otežavaju natjecanje s velikim supermarketima. Naše su police trenutno pune, ali promet je slab. Morat ćemo povećati cijene. Vidjet ćemo što će biti za Božić i Novu godinu. Čini se da će stvari biti teške - rekao je Kola.

Pitanje prioriteta

Daily Mail navodi da su nestašice dovele do toga da jedna od šest osoba tijekom protekla dva tjedna nije mogla kupiti sve osnovne živežne namirnice. Vodeći britanski financijski stručnjaci upozoravaju da će porast cijene života u Britaniji biti veći nego što se mislilo te da će inflacija doseći razine kakve nisu viđene unatrag 30 godine.

Iz Tesca su rekli da su nestašice najviše pogodile odjele voća i povrća te da u nekim poslovnicama u popodnevnim satima uopće nije bilo jagoda. Prijavljeno je da nema ni grožđa, zelene salate i jabuka. Smrznuta je hrana prebačena pored hladnjaka za kolače. U drugim poslovnicama Tesca nije bilo ni mljevenog mesa ni hamburgera. U drugim su trgovinama ugašeni svih hladnjaci.

- Bojim se da će situacija oko Božića biti još gora jer tada ljudi kupuju više zbog druženja i zabava koje organiziraju. Ako se nešto ne riješi, situacija će se sigurno pogoršati. Situacija u našoj zemlji je zaista tužna - rekla je Anne McCarthy.

Umirovljenik Alfred Langmead rekao je da u poslovnici lanca Waitrose u kojoj kupuje nije bilo nestašica.

- Ovdje ima svega, a ako nečega nema, onda možete kupiti alternativu - dodao je Langmead.

Prema analitičarima iz tvrtke NielsenIQ, veliki trgovački lanci tijekom normalnog radnog dana raspolažu s oko 98,5 posto svog inventara. Dostupnost određenih proizvoda trenutno je na 90 posto, a mliječnih 95 posto.

- U Britaniji je trenutno ludnica - rekao je Ben Morrison, direktor za maloprodajne usluge u tvrtki NielsenIQ. Morrison je dodao da bi dostupnost proizvoda mogla nastaviti tonuti.

- Sve ovisi o tome hoće li trgovci dati prednost određenim kategorijama proizvoda te hoće li dobavljači prednost davati određenim trgovcima - ustvrdio je Morrison.

Nestašica vozača

Anketa časopisa specijaliziranog za maloprodaju The Grocer u kojoj je sudjelovalo 1.000 osoba pokazala je da se dvije trećine ispitanika boji zbog mogućnosti da će nestašice hrane i pića vladati i oko Božića. Stručnjaci potrošačima zbog toga sugeriraju da potrepštine kupe ranije te da ih zamrznu.

Vijest o nestašicama u britanskim trgovinama dolazi nakon što je generalni direktor Kraft Heinza Miguel Patricio rekao je da će se potrošači morati naviknuti na više cijene hrane jer proizvođači trenutno teško drže korak s potražnjom.

Međunarodni prehrambeni div podiže cijene u nekoliko zemalja. Za razliku od prethodnih godina, rekao je Patricio, sada rastu cijene svih proizvoda. Kraft Heinz podigao je cijene više od polovine svojih proizvoda na matičnom američkom tržištu, a Patricio u razgovoru za BBC priznaje da ih podižu i na drugim tržištima. "Podižemo cijene gdje je to potrebno, u cijelom svijetu", rekao je.

Patricio je rekao da će cijene u Velikoj Britaniji rasti zbog nedostatka vozača teretnih vozila, a da ću u Americi rasti zato što porasta cijena logistike.

- Potrošači se moraju naviknuti na više cijene hrane budući da svjetska populacija raste, a broj zemalja u kojima se hrana proizvodi ne. Dugoročno gledano, tehnologija će pomoći da poljoprivrednici budu učinkovitiji - objašnjava Patricio.

- Povećanje troškova ne bi trebalo u cijelosti prenijeti na potrošače, dio će kompanije morati preuzeti na svoja leđa. Mislim da je na nama, na industriji i na drugim kompanijama, da pokušamo minimizirati ta povećanja cijena - dodao je generalni direktor Kraft Heinza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:13