AFGANISTAN

Policajac taliban ubio pet britanskih vojnika

Afganistanski policajac pobio je petoricu britanskih vojnika koji su se odmarali unutar baze

LONDON - Pet britanskih vojnika pobijeno je danas u Afganistanu unutar policijske postaje u nemirnoj provinciji Helmand dok su se odmarali nakon povratka s treninga lokalnih snaga. Britanci su navodno skinuli šljemove i pancirke, a afganistanski policajac iz postaje na njih je iznenada sasuo paljbu iz mitraljeza. Navodno je imao pomagača i za njim se traga nakon što je uspio pobjeći na motoru. Neki tvrde da je bio ogorčen zbog čestih premještaja, a Peter Galbraith, bivši specijalni izaslanik UN-a za Afganistan, tvrdi da se radi o nepažnji pri regrutiranju policajaca.

- Nije čudno što se među njih uvukao taliban jer se vodi računa jedino o tome da ih bude što više - rekao je Galbraith.

Razdor među vladajućima

Vijest o novim žrtvama izazvala je veliku buru u Velikoj Britaniji.

“Bilo bi bolje da naše vojnike vratimo kući i iskoristimo novac koji bismo time uštedjeli na osiguravanje naših granica i prikupljanje informacija o terorističkim aktivnostima na teritoriju Velike Britanije”, napisao je u britanskom listu Guardian bivši ministar i čovjek premijera Gordona Browna za sigurnosna pitanja i tajne službe, Kim Howells.

Istup Howellsa, koji je dosad bio veliki pobornik rata, mogao bi dovesti do razdora unutar vladajuće laburističke stranke, smatraju promatrači. Podsjetimo, od 229 mrtvih vojnika od početka rata 2001., čak 94 ih je poginulo ove godine. Najkrvavija je to godina za britanske trupe od Falklandskog rata i vlada se bori s pojačanim pritiskom javnosti koja se u velikoj mjeri protivi vojnoj prisutnosti u Afganistanu.

No, Howellsov je istup podigao još jednu buru u britanskom društvu, jer, kako je priznao i on sam, prijedlog bi posljedično značio veći obavještajni nadzor nad određenim zajednicama u zemlji, prvenstveno nad muslimanima.

Brownove prazne izjave

Premijer Brown izjavio je da je angažman vojnika koji su poginuli u Afganistanu pomogao u sprečavanju terorističkih napada na Britaniju te istaknuo da cijela zemlja duboko žali zbog gubitka.

- Sedam godina nije pomoglo uništenju al-Qa’ide ili njezinih zaštitnika talibana. Ništa nam ne jamči da ćemo to uspjeti u idućih sedam godina - ustvrdio je Howells.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:17