RAZGOVOR S PREDSJEDNIKOM

Policajac pristigao u pomoć pa se iznenadio kad je vidio vozača: ‘Ovo je sjajno, pričali smo na poljskom!‘

Vozač je bio bivši poljski predsjednik Lech Walesa koji u SAD-u ima turneju na kojoj se zalaže za pomoć ukrajinskim izbjeglicama

Lukasz Lipert i Lech Walesa

 Handout/AFP

Policajac iz Connecticuta, inače rodom iz Poljske, bio je prilično iznenađen kada je u srijedu pristigao u pomoć SUV-u s probušenom gumom. Naime, vozač je bio bivši poljski predsjednik Lech Walesa.

Državna policija priopćila je da je Lukasz Lipert odgovorio na poziv na području Tollanda gdje ga je dočekao Walesa, koji je u utorak držao govor u Hartfordu u sklopu svoje američke turneje na kojoj se zalaže za pomoć ukrajinskim izbjeglicama koje su pobjegle iz svoje zemlje od rata s Rusijom.

Lipert (35), koji je došao u SAD kada je imao 18 godina, za lokalne novine ispričao je kako je s Walesom razgovarao na poljskom o njihovoj domovini i antikomunističkom pokretu kojem je Walesa pomogao voditi.

'To je definitivno bila sjajna prilika da upoznam čovjeka koji je bio na vlasti u to vrijeme', rekao je Lipert. 'Bilo je to definitivno sjajno iskustvo.'

Trenutačni kritičar aktualne poljske desničarske vlade, 78-godišnji Walesa je 1980. osnovao sindikat Solidarnost te je vodio istoimeni nacionalni pokret što je rezultiralo svrgavanjem poljskih komunističkih vođa na izborima 1989. Dobio je Nobelovu nagradu 1983. i služio je kao prvi od naroda izabrani predsjednik Poljske od 1990. do 1995. godine.

Walesa je u autoservisu zamijenio gumu te je nastavio put - u ponedjeljak bi trebao stići u Boston.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:14