IZVANREDNO STANJE

Pokrenuli rat protiv mafije, izvršili raciju u strogo čuvanom zatvoru i ostali frapirani: ‘Što ovdje radi noćni klub?‘

U zatvoru su ekvadorski policajci i vojnici pronašli skupocjena alkoholna pića i drogu te dosta elektronike i brendirane odjeće

Ekvador je zbog borbe protiv bandi proglasio i izvanredno stanje 

 Afp/

Ekvadorska je vojska prošlog tjedna u subotu preuzela kontrolu nad zatvorom u provinciji Cotopaxi u središnjem dijelu zemlje u kojemu su zatvorenici na raspolaganju imali bazen te noćni klub prepun šminkerske LED rasvjete, piše Daily Mail.

Neki su zatvorenici bili smješteni u tzv. VIP ćelijama koje su bile opremljene bračnim krevetima.

U zatvoru su ekvadorski policajci i vojnici pronašli skupocjena alkoholna pića i drogu. Uz to, zatvorenici tog zatvora mogli su nositi i nosili su brendiranu odjeću, a imali su i pristup mobitelima, satovima, internetu, memorijskim karticama za laptope, bežičnim zvučnicima i nadzornoj kameri.

- Zahvaljujući vojnicima, ostali su bez luksuza i privilegija - rekao je glasnogovornik ekvadorske vojske.

Video snimljen na licu mjesta na kojemu se mogao vidjeti dio predmeta koji su zatvorenicima oduzeti oplemenjen je pjesmom "Dear Mama" pokojnog američkog repera Tupaca Shakura.

Jedan zatvorenik koji nije imao dovoljno novca da uživa u spomenutom luksuzu pozdravio je raciju te rekao da se sada osjeća mirno.

- Istina je da nismo svi jeli. Pravili su nam navodnu juhu koja je zapravo bila voda s kostima. Kobasice i tune dobivali su samo zapovjednici. Oni su to jeli, a mi smo dobivali samo vodu. Mi smo ovdje svi jednaki. Svi jedemo istu hranu. Primijetili smo da se situacija poboljšala - rekao je zatvorenik.

Racija koju je ekvadorska vojska izvela u zatvoru u provinciji Cotopaxi predstavlja odgovor ekvadorske vlade na napad tamošnjih bandi na studio TV postaje TC Television koji se dogodio 9. siječnja 2024. godine. Bande su u taj studio upale nakon što je vođa bande Los Choneros José Villamar 8. siječnja nestao iz zatvora u obalnom gradu Guayaquilu u kojemu je služio kaznu zbog krijumčarenja droge.

Predsjednik Ekvadora Daniel Noboa proglasio je nakon toga 60-dnevno izvanredno stanje. Ekvadorska je vojska nakon tog proglasa počela izvoditi racije u zatvorima, a 22 su bande proglašene terorističkim grupama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 12:04