REPORT GOJKA DRLJAČE

Pojavljuju se skandalozni dokazi: Joe Biden bježao od neugodnih pitanja novinara, ima se razloga crveniti

Sve jači su dokazi da se Joe Biden ipak sastajao s poslovnim partnerima sina Huntera iz Kine i Ukrajine

Joe Biden

 Saul Loeb/Afp

Američko ministarstvo pravosuđa jučer je imenovalo Davida Weissa za novog specijalnog istražitelja u slučaju Huntera Bidena, sina predsjednika Sjedinjenih Država Joe Bidena. Vodeći mediji poput Financial Timesa i New York Timesa, koji apsolutno favorizira Demokrate, konstatirali su u prvim analizama kako će ulazak istrage o Hunteru Bidenu u novu dimenziju predstavljati ozbiljan problem Joeu Bidenu u utrci za Bijelu kuću 2024. godine. Kao što je poznato, najjači kandidat Republikanaca, Donald Trump, već je suočen s nizom neugodnih optužnica te se stranački predizbori sada događaju u vrlo neobičnoj atmosferi u kojoj dva najpopularnija stranačka kandidata ovise o informacijama iz istrage ili sudskih procesa.

Sama istraga oko Huntera Bidena nije toliko problematična zbog postojećih optužnica. Hunter Biden tereti se za neplaćanje 100.000 dolara poreza te protuzakonitu kupovinu pištolja, što kao bivši registrirani ovisnik nije imao pravo učiniti. Međutim, sve jači su dokazi da se Joe Biden ipak sastajao s poslovnim partnerima sina Huntera iz Kine i Ukrajine. Prethodno je tvrdio kako nije bilo takvih kontakata. Ispostavilo se i da su Bidenov brati i sin lagali kad su rekli da od poslova u Kini i Ukrajini nisu imali značajne financijske koristi, a uprihodili su 4,8 milijuna dolara. Republikanci, koji sada imaju većinu u Kongresu, koriste priliku da javni fokus stave na propitivanje Bidenove uloge u poslovnim operacijama sina i brata te otvoreno najavljuju postupka impeachmenta tj. opoziva predsjednika jer nije govorio istinu o sastancima s poslovnim partnerima sina.

Financial Times objašnjava kako imenovanje Weissa za specijalnog istražitelja „…dolazi nakon sporazuma o priznanju krivnje koji je Hunter Biden prvobitno postigao sa saveznim tužiteljima kako bi se riješile optužbe razotkrivene prošlog mjeseca tijekom sudskog saslušanja u Delawareu. Savezni tužitelji rekli su u petak u sudskom podnesku da su daljnji pregovori o priznanju krivnje između vlade i Huntera Bidena ‘u slijepoj ulici‘. Ministarstvo pravosuđa (DoJ) ‘sada vjeruje da se slučaj neće riješiti bez suđenja‘, stoji u sudskom podnesku. Tužitelji traže odbacivanje slučaja u Delawareu kako bi podigli optužnicu u jurisdikciji u kojoj su se navodni prijestupi dogodili, bilo u Kaliforniji ili Washingtonu, DC.“

Drugim riječima, pravosudni problemi Huntera Bidena rastu, a time i politički problemi njegovog oca Joea Bidena.

„Ono što je bio bolan, ali relativno suzdržan politički skandal koji je animirao uglavnom desničare, sada bi se mogao produžiti mjesecima baš dok se predsjednik priprema za kampanju za reizbor. Ovaj put bi Bijeloj kući moglo biti teže odbaciti pitanja o ponašanju Huntera Bidena kao politički motivirana. Možda se čak i probiju iz konzervativne komore odjeka u širu javnost, koja do sada uglavnom nije obraćala previše pozornosti“, komentira New York Times.

Desničarski Fox News se očekivano naslađivao kako predsjednik Biden bježi od pitanja koje mu je javno uz puno galame pokušao postaviti agresivni reporter o poslovnim dogovorima Huntera Bidena te njegovoj ulozi u tim poslovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:01