RAZARANJA I MRTVI

Pogledajte vojne karte prvog dana invazije i od danas: ‘Sve bi se moglo vratiti na početak‘

Rusi se povlače iz Hersona, a trenutačna linija bojišta na Donbasu uglavnom se podudara s onom koja je uspostavljena 2014. godine

Uništeni ruski tenkovi u Buči (snimljeni 3. ožujka 2022.)

 Aris Messinis/AFP; Vesna Veselić/Jutarnji List/

Ruska vojska donijela je odluku o povlačenju iz Hersona, iako su taj grad i cijelu regiju prije nepunih mjesec dana, nakon bizarnog referenduma, pripojili Rusiji na velikoj državnoj ceremoniju u Moskvi. Vladimir Putin je tada slavodobitno govorio da je Herson "ruski za vječna vremena", a sada ga ruska vojska "taktički napušta" pod pritiskom višemjesečne ukrajinske protuofenzive. Objavu o napuštanju grada zajednički su obznanili ministar obrane Sergej Šojgu i novi zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini general Sergej Surovikin.

image

Planirano povlačenje ruskih snaga iz Hersona

Vesna Veselić/Jutarnji List

Službeno je objašnjenje, kako kaže Surovikin, da su to odlučili radi "čuvanja života naših vojnika". No, kako piše ruski neovisni portal Meduza, već se tjednima u Kremlju raspravlja o "napuštanju Hersona", odnosno prelasku na istočnu obalu Dnjipra, ali to je sve u nadležnosti Putina osobno. Ako je sve doista tako, onda je oslobađanje Hersona velika ne samo vojna, nego i psihološka i simbolična pobjeda Ukrajine te, ma što u Moskvi govorili, osim vojnog povlačenja, to je (bio bi/bit će) i evidentni veliki politički poraz Rusije koja sada napušta jedini "pravi" grad koji je uspjela okupirati u ovih više od osam mjeseci rata.

To, naravno, još ne znači završetak rata, čiji se kraj ni ne nazire. Ukrajinci su u naletu (premda su bitku za Herson prelomile američke rakete HIMARS), ali iscrpljeni, a i zima dolazi. Putin, pak, ne smije dopustiti da ruska javnost osjeti povlačenje iz Hersona kao poraz jer bi to moglo uzdrmati, pa i ugroziti njega i njegov režim. To se mora prikazati kao "taktička i lukava" odluka, a ne iznuđena jačinom i prodorom protivnika.

Nakon golemih razaranja, sve se može vratiti na početak

Prema analizama samog Kremlja, ruska javnost, pogotovo ona koja podržava rat, "negativno će prihvatiti povlačenje iz Hersona", piše portal Meduza pozivajući se na svoje izvore u Kremlju. Doduše, nadaju se da objašnjenje o "spašavanju života vojnika" može naići na plodno tlo, pogotovo kod obitelji mobiliziranih rezervista, te pokazati kako se kremaljsko vodstvo "brine za živote svojih ljudi".

Naime, gubitkom desne obale Dnjipra i Hersona manevarske sposobnosti ruske vojske su sužene. Rusi onda ostaju bez poligona s kojeg su napadali Mikolajiv, a isto tako mogu definitivno zaboraviti i jedan od svojih najvažnijih ciljeva cijele ratne operacije od njezina samog početka - osvajanje Odese. U slučaju napuštanja Hersona kopneni put prema Odesi je zatvoren. Osim što se Rusi povlače iz Hersona, ukopavaju se na granici prema Krimu, koji će braniti po svaku cijenu, te nastoje zadržati kopneni spoj Krima s Rusijom, što im je u ovome trenutku prioritet svih prioriteta.

image

Stanje na bojišnici 10. studenog

Vesna Veselić/jutarnji List/

Podaci govore da se trenutačna linija bojišta na Donbasu uglavnom podudara s onom koja je uspostavljena 2014. godine (upravo s odstupanjima kopnene poveznice s Krimom) te da se nakon toliko stravičnih gubitaka, uništavanja i razaranja sve može više-manje vratiti na početak. Rusi napuštaju Herson, odvode sa sobom dobar dio stanovništva, uklanjaju svoje zastave s gradskih institucija, ali Ukrajinci su vrlo suzdržani oko "ruskog povlačenja" i ne žure se ući u grad, bojeći se da ne upadnu u stupicu - recimo, da ih u Hersonu ne uvuku u ulične borbe, odnosno da ne postane novi Staljingrad, ili da su Rusi minirali grad.

image

Stanje na bojišnici 24. veljače

Vesna Veselić/jutarnji List/

Veliki je problem i brana hidroelektrane Nova Kahovka. Naime, obje strane sumnjiče onu drugu da je namjerava srušiti, čime bi se poplavilo golemo područje uz rijeku Dnjipar. Osim strašnog razaranja i štete, to bi onemogućilo bilo kakva smislena vojna djelovanja na tom prostoru.

image

Teritorij koji su Rusi osvojili tijekom rata u Ukrajini

Vesna Veselić/jutarnji List/
image

Teritorij koji su Rusi osvojili tijekom rata u Ukrajini

Vesna Veselić/jutarnji List/

Pitanje pregovora i ‘tajne diplomacije‘

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Mihailo Podoljak, kaže kako "ne vidi naznake da će Rusi napustiti grad bez borbe" te da ukrajinska vojska djeluje prema obavještajnim dojavama i izvodima, a ne na osnovi "režiranog TV nastupa", misleći pritom na razgovor Šojgua i Surovikina oko Hersona.

U svakom slučaju, povlačenje je evidentno, čak su i ruski mediji objavili da je na Krimu, u prometnoj nesreći, poginuo Kiril Stremousov, šef proruske marionetske administracije. U Kijevu sumnjaju u tu vijest. Usporedo s pričom o povlačenju ponovno su se razbuktala govorkanja o mogućim mirovnim pregovorima. No, razlike dviju strana, o čemu smo u Jutarnjem listu pisali prije nekoliko dana, velike su i teško da će rezultirati skorim sastankom. Doduše, Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, izjavila je - isti dan kad je objavljeno da se Rusi povlače iz Hersona - da je Rusija spremna na pregovore "imajući u vidu realnosti na terenu".

Što to konkretno znači, nije objasnila, ali očito je mislila na činjenicu da je Rusija anektirala Herson i Donbas (prije i Krim) te da se očekuje da se to "prihvati". Ukrajina to odbija te traži povlačenje ruskih snaga s ukrajinskog teritorija i uspostavu državno-pravnog suvereniteta na cjelokupnom teritoriju. Stoga je zasad teško naći mogućnost za pregovore, osim ako negdje u "tajnoj diplomaciji" nisu poslani signali o tome na kakav su kompromis spremne jedna i druga strana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:39