MAĐARI GRCAJU U KRIZI

Pogledajte u što se pretvorio Advent u Orbanovoj utvrdi: ‘Bili smo bogati - a sad si ne možemo priuštiti lampice!‘

Inflacija je dosegla 22 posto, a sve češće se može čuti da to nije povezano samo s ratom u Ukrajini, već i s politikom same vlade

Gyor, Viktor Orban

 /Afp/ Profimedia

Grad Gyor jedan je od prosperitetnijih u Mađarskoj, a blagostanje taj grad na sjeverozapadu zemlje ima ponajviše zahvaliti pogonu njemačke tvornice Audi koja se ondje nalazi. Građani, zadovoljni svojim životom, redovito na izborima podršku daju Viktoru Orbanu, dugogodišnjem nacionalističkom premijeru, piše New York Times.

Međutim, božićni sajam u gradu Gyoru ove godine nije okupan svjetlom kao prethodnih godina. Naime, samo sedam mjeseci nakon izbora u Mađarskoj, na kojima je Gyor podržao Orbanovu stranku Fidesz, u gradu se zatvaraju muzeji, knjižnice i bazeni uz objašnjenje kako je preskupo držati ih otvorenima, a školama i vrtićima naloženo je da smanje grijanje.

Zemlje diljem Europe muku muče zbog sve većih troškova energenata, no problem je posebno izražen u Mađarskoj čija se krajnje desna vlada dugo oslanjala na jeftini plin iz Rusije i istovremeno oštro kritizirala politiku Bruxellesa, unatoč tome što je i sama članica EU.

Grad Gyor, iako jedan od najbogatijih u Mađarskoj, sada ima problema s novcem. Inflacija u toj zemlji dosegla je 22 posto, a sve se češće može čuti da to nije isključivo povezano s ratom u Ukrajini, već i s politikom same vlade.

Orban zbog toga očajno treba keš iz Bruxellesa, zbog čega je smanjio svoje napade na EU i odustao od pokušaja da spriječi slanje pomoći Ukrajini - što je rezultiralo odmrzavanje djela sredstava namijenjenih toj zemlji.

No to neće pomoći gradovima poput Gyora jer je središnje vlast u Budimpešti većinu tog novca odlučila iskoristiti za krpanje budžeta na nacionalnoj razini kako ne bi morala novac posuđivati.

To su mađarski mediji, uglavnom pod kontrolom vlasti, proglasili velikom pobjedom Mađarske. No neovisni promatrači to vide tek kao znak primirja između Budimpešte i Bruxellesa koji je u rujnu Mađarsku vlast označio kao ‘hibridnu izbornu autokraciju‘ koja više ne bi trebala dobivati europski novac.

Stvarnost je sada pogodila Gyor.

Tibor Lovincz, zaposlen u Audijevom pogonu u Gyoru i bivši glasač Fidesza, kaže kako je ogorčen odlukom da se odustane od božićne rasvjete u gradu. Zajedno s nekoliko sugrađana odlučio je sâm postaviti božićnu rasvjetu u centru grada te kaže kako nam ‘svima treba malo svjetla u ovim vremenima‘.

Osramoćena uprava grada na to je reagirala rekavši kako će ipak pronaći novac za božićne dekoracije.

Gradonačelnik Gyora, Csaba Andras Dezsi, nije želio davati izjave za medije no poručio je da je rat u susjednoj zemlji, i s time povezana energetska kriza, svima otežala život.

Roland Kosa koji vodi filmsku kompaniju u Gyoru kaže kako je odustajanje od božićnih dekoracija bila ‘kap koja je prelila čašu‘.

‘Mi smo bogati grad. Pa zar si stvarno više ne može priuštiti ni božićne lampice?‘, pita se.

Skeptičan je da je kriza isključivo posljednica europske krize i za sve krivi gradonačelnika Dezsija iz redova stranke Fidesz, inače ekscentričnog kardiologa zaljubljenog u papagaje koji je stupio na vlast nakon što je bivši gradonačelnik Zsolt Borkai, također iz Fidesza, 2019. morao odstupiti zbog seks skandala.

Taj skandal nije imao puno utjecaja na podršku građana Fideszu, dijelom zbog toga što su mađarski mediji, uglavnom pod kontrolom vlasti, ignorirali taj događaj. I loše ekonomske vijesti imaju sličan tretman u medijima, te ih se uglavnom proglašava fake newsom u režiji mađarske oporbe ili se za nevolju krive sankcije koje je EU nametnula Rusiji.

Kako bi ipak pridobio javnost da pristane uz njegov narativ, slično kao što radi i Kremlj, Orban sada održava tzv. ‘nacionalne konzultacije‘ - odnosno glasanje o nizu važnih pitanja što ima za cilj pokazati kako ‘sankcije uništavaju ekonomije Europe‘.

Nakon što je EU uvela sankcije ruskom energetskom divu Gazpromu, mađarski je ministar vanjskih poslova otišao u Moskvu moliti Putina da ne zavrne pipu kad je u pitanju Mađarska. Tako ruski plin i dalje stiže u tu zemlju, ali cijene su sada mnogo više.

‘Moć i efekt propagande su strašni‘, kaže Bulcsu Hunyadi, viši analitičar u Political Capitalu, istraživačkoj grupi iz Budimpešte koja je često kritična prema Orbanu.

Mađarska je, kaže, stvorila određeni oblik ‘informacijske autokracije‘ koja vlasti omogućuje da ‘stvori alternativnu stvarnost‘.

Nedavna studija Political Capitala pokazala je da većina Mađara misli da su sankcije zbog Ukrajine više naštetile Europi nego Rusiji te da više od polovine glasača Fidesza smatra da Mađarska nije prihvatila sankcije. No u stvarnosti, Mađarska je od veljače glasala za svih od devet paketa sankcija, uključujući i najnoviji koji su u utorak u Bruxellesu odobrili i Orban i ostali europski vođe.

Negiranje ekonomskih problema i svaljivanje krivice na Bruxelles postalo je puno teže nakon što je ovaj mjesec Gyorgy Matolcsy, šef Mađarske središnje banke, kazao da su ‘naši makroekonomski pokazatelji najgori u Europi‘ i predvidio da će biti još puno gore ako se hitno ne promijeni smjer.

Peter Virovacz, ekonomist ING banke iz Budimpešte, kazao je kako je bio pravi šok čuti takve riječi od nekoga iz središnje banke. ‘Tržišta već neko vrijeme razmišljaju o svim tom greškama, no za lokalne ljude to je pravo otkriće.‘

Nestašica goriva zbog tehničkih problema u najvećoj mađarskoj rafineriji, kao i ograničenje cijene, učinile su prodaju goriva neprofitabilnom, a panična kupovina prisilila je Orbana da odustane od svoje poznate politike određenja cijena administrativnim potezima.

I u Gyoru se gradonačelnik trudi da neugodne vijesti ne dođu do građana preko lokalnog medija Gyor Plusz.

Balazs Pollreisz, jedan od rijetkih oporbenih političara u gradskom vijeću Gyora kojim, inače, upravlja Fidesz, kazao je da su božićna svjetla bacila sjenu na mnogo važnije probleme poput porata cijene stanovanja. U srijedu je zato organizirao mali prosvjed ispred gradske vijećnice.

‘Božićna svjetla nisu naš najveći problem‘, rekao je. ‘Ali ona su postala simbol toga kako su stvari krenule po zlu. Vodila se velika rasprava na društvenim mrežama i u kafićima i svi su se pitali zašto bogatom gradu kao što je ovaj, toliko nedostaje novca.‘

Gradonačelnik je u pisanom odgovoru na postavljena pitanja rekao: ‘Želio bih vam skrenuti pozornost da iako mnoga mjesta u Mađarskoj imaju skromnije financijske mogućnosti, tvrdnja da je Gyor najbogatiji grad u Mađarskoj - nije točna.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:07