STIŽU OŠTRE OSUDE

Pogledajte snimke ispaljivanja kineskih raketa u smjeru Tajvana: ‘Ovo bi mogao biti uvod u invaziju‘

Rusija je podržala kineske vojne vježbe oko Tajvana, rekavši da zemlja ima ‘suvereno pravo‘ to učiniti

Kineski projektili

 Screenshot/Twitter

Na kineskoj društvenoj mreži Weibo objavljene su videosnimke koje prikazuju ispaljivanje kineskih projektila prema Tajvanskom tjesnacu.

Podijeljene su bez točne lokacije, ali neki korisnici kažu da su snimljene na otoku Pingtan.

Jedan od prvih objavljenih bio je video snimljen s plaže, a prikazuje ispaljivanje projektila koji lete ravno u more.

Ne vidi se kopno, a pretpostavlja se da je video snimljen s plaže na istoku otoka koja gleda na Tajvanski tjesnac.

Snimka prikazuje i plažu koja izgleda kao javna plaža Tanna Bay, istočno od otoka Pingtan, javlja Sky News koji dodaje kako se i drugi objavljeni videozapisi podudaraju s lokacijom.

Dmitri Alperovič, stručnjak za geopolitiku i nacionalnu sigurnost, reagirao je na vijest da je Kina proširila svoje planove za vojne vježbe i sugerirao da bi to mogao biti uvod u moguću invaziju na Tajvan.

Posjetimo, Kina je danas ispalila više projektila oko Tajvana nakon pokretanja vojnih vježbi bez presedana, a tajvanske vlasti tvrde da je ispaljeno 11 projektila u vode oko sjeveroistoka i jugozapada Tajvana.

Akcija je uslijedila dan nakon posjeta predsjednice Zastupničkog doma Sjedinjenih Država Nancy Pelosi samoupravnom otoku koji Peking smatra svojim suverenim teritorijem.

Tajvan je oštro osudio Kinu ‘što je slijedila primjer Sjeverne Koreje u namjernom probnom ispaljivanju projektila u vode u blizini drugih zemalja i zahtijeva od Kine da se suzdrži‘.

Ministarstvo vanjskih poslova dodaje da je ova akcija zaprijetila nacionalnoj sigurnosti, eskalirala regionalne napetosti i utjecala na redoviti međunarodni promet i trgovinu.

Također, pozvali su međunarodnu zajednicu da osudi vojnu prisilu Kine prema Tajvanu.

Rusija je u međuvremenu podržala kineske vojne vježbe oko Tajvana, rekavši da zemlja ima ‘suvereno pravo‘ to učiniti, a Kremlj je u priopćenju optužio Sjedinjene Države za raspirivanje napetosti u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:13