‘TU MI TETA ŽIVI‘

Pogledajte novi video kojim Moskva vabi muškarce u vojsku, potpuno je sulud: ‘Oduvijek sam sanjao o Kijevu...‘

Ovakve reklame za oružane snage preplavile su Rusiju u mjesecima nakon invazije na Ukrajinu

Prizor iz ruskog regrutacijskog videa

 Screenshot: Twitter/

Na društvenim mrežama počeo se širiti novi video iz propagandne mašinerije Kremlja, a kojim se vabi Ruse da se priključe vojnim snagama koje sudjeluju u agresiji na Ukrajinu.

U ovom suludom videu, Rusi ne kriju što mi je glavni cilj - pokoriti najveće ukrajinske gradove poput Kijeva i Odese i potom "podijeliti" ratni plijen među sobom.

Tako nam snimka pokazuje dvojicu vojnika koji trče, nešto malo pucaju u rovovima (zanimljivo - ne nose kacige) dok oko njih odjekuju hici, a u pozadini svira dramatična glazba. U jednom trenutku stanu pa nonšalantno raspravljaju o tome što zapravo žele. Tako jedan od njih pita drugoga zna li gdje se nalazi kvart Pečerski u Kijevu.

- To je u centru, moja teta živi tamo. Cool kvart, odgovara mu drugi vojnik i potom dodaje pitanje - zašto.

Prvi vojnik odgovara:

- Imam jedan san. Želim tamo kupiti stan. Kada rat završi i mi osvojimo Kijev, preselit ću se tamo sa svojom obitelji.

Glazba se potom iz dramatične pretvara u neku laganu, polusuapavljujuću, a drugi vojnik priča kako će on "otići u Odesu".

- Volim more, kaže on, a video završava.

Pritom se tijekom videa u titlovima ispisuje poruka - odaberite grad svojih snova.

Ovakve reklame za oružane snage preplavile su Rusiju u mjesecima nakon invazije na Ukrajinu, a osim emitiranja po televizijama, prepuni su ih i billboardi, a čak se i prolaznicima dijele letci kojima se poziva ljude da se pridruže vojsci.

Osim suludim maštarijama o zauzimanju Kijeva (a koje su propale već u drugom mjesecu invazije), Rusija nove regrute nastoji privući i plaćama koje su od početka agresije udvostručili.

Inače, od početka rata Rusi su izgubili desetke tisuća vojnika na fronti, a vjerojatno i više. Prema američkim procjenama iz kolovoza, ubijeno je do 120.000 ruskih vojnika, a njih 170 do 180 tisuća je ranjeno. Neovisne potvrde te brojke - nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:07