HISTERIJA

Pogledajte naslovnice srpskih novina nakon kaosa u Crnoj Gori: ‘Snajper za patrijarha!‘

Glavna tema na naslovnicama srpskih medija su dramatični prosvjedi u Crnoj Gori
Naslovnice srpskih medija, 6.9.2021.
 Screenshot

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je u nedjelju ujutro u povijesnoj vjerskoj prijestolnici Crne Gore usprkos protivljenju nekoliko tisuća prosvjednika koji su dva dana držali blokirane ceste prema Cetinju.

Mitropolit Joanikije i srpski patrijarh Porfirije na Cetinje su došli helikopterom u pratnji specijalne policijske jedinice, dok su istodobno policijske snage u samom središtu crnogorske prijestolnice i na cestama razbijali barikade i prosvjede koristeći se suzavcem i šok bombama.

Ustoličenju su prethodili incidenti u kojima je, prema službenim podacima, ozlijeđeno sedam policajaca, a desetak prosvjednika zatražilo je medicinsku pomoć.

Također, uhićeno je i 14 osoba, a među njima savjetnik za sigurnost predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Veselin Veljović, koji je, kako pokazuje snimka objavljena na internetu, u jednom trenutku nasrnuo na policajce.

Vijest o uhićenju Veljovića potvrdio i premijer Zdravko Krivokapić koji je optužio vrh DPS-a, stranke predsjednika Mila Đukanovića, da je naredio i organizirao prosvjede na Cetinju.

Srpske naslovnice

U ponedjeljak ujutro glavna tema na naslovnicama srpskih novina bili su upravo žestoki prosvjedi u Crnoj Gori. Srpski mediji optužuju Đukanovića da je osobno zapovijedao prosvjednicima i da je pobjegao kad mu nije uspjelo nasilno preuzimanje vlasti.

'Narod presudio: Joanikije dostojan! Milu propao puč! Morao da bježi sa Cetinja', piše tabloid Informer.

'Pale Milove barikade', 'Spreman snajper za patrijaha i Joanikija', 'Na nišanu neprijatelja SPC', 'Snaga crkve i naroda', stoji na naslovnicama drugih vodećih srpskih novina koje navode kako su Đukanović i 'njegovi pijuni' pokušali napraviti puč, ali nisu uspjeli i kako su spremali likvidaciju poglavara Srpske pravoslavne crkve.

image
Naslovnica Telegrafa
image
Naslovnica Informera
image
Naslovnica Kurira

Prosvjedi su jasno ukazali na napetosti u Crnoj Gori između stanovnika koji zagovaraju tješnje veze s Beogradom i Crnogoraca koji se tome protive.

Vučić: Srbiju nećete više pokoravati!

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u nedjelju da su događaji u Crnoj Gori nastavak ideologija po kojima treba ugasiti Srpsku Pravoslavnu Crkvu (SPC) u toj zemlji. Dodao je i kako Srbija nema nikakve aspiracije prema Crnoj Gori s kojom želi 'najbliže i najbolje moguće odnose'.

'Nemamo i nismo nikada imali namjeru da mi nekoga pokoravamo. I da odgovorim gospodinu Đukanoviću - ni ti, ni bilo ko drugi nećete uspjeti pokoriti Srbiju i nećete je više pokoravati kao što ste činili prethodnih 30 godina', rekao je Vučić.

image
Naslovnica Objektiva
image
Naslovnica Blica

Postavljanje Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog do usijanja je podiglo napetosti u Crnoj Gori, gdje dio građana ustoličenje na Cetinju vidi kao provokaciju SPC-a.

Crna Gora odvojila se od Srbije 2006. godine no njezina crkva nije postala autokefalna i pod okriljem je SPC-a što protivnici smatraju simbolom srpskog utjecaja na samostalnu Crnu Goru.

Trećina od 620 tisuća stanovnika Crne Gore izjašnjavaju se kao Srbi, a neki srpski nacionalisti čak i negiraju crnogorski identitet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:58