REPORT GOJKA DRLJAČE

Počinje nova faza rata, nalik operacijama u 2. svjetskom ratu: Dvije stvari postaju ključne

Čini se kako za sada NATO odbija Ukrajini s liste traženog naoružanja i opreme isporučiti jedino borbene zrakoplove

Naoružani ukrajinski vojnici

 Afp

Rat u Ukrajini ulazi u fazu u kojoj postaju ključne dvije stvari: 1) hitna opskrba Ukrajine raznim vrstama teškog oružanja jer ih potezi ruske vojske uvlače u vojne operacije širokih razmjera koje će nalikovati bitkama iz Drugog svjetskog rata, s tisućama komada oklopnih vozila, tenkova i artiljerijskog oružja, te 2) izoštravanje propagandnih aktivnosti s obzirom na to da značajni dio ruskog stanovništva pokušava doznati barem obrise pravih činjenica o tome što se zbiva na ratištu.

Na mogućnost transformacije karaktera vojnog sukoba u Ukrajini upozorio je nakon službenog sastanka NATO-a ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, koji je Zapadu pokušao objasniti kako im teško oružje treba u sljedećih nekoliko dana, ne tjedana. Kuleba je dobio obećanje članica NATO-a da će u Ukrajinu početi stizati teško oružje, ali inzistira kako je sada brzina presudna.

S obzirom na to da se Ukrajina povlači iz zone Kijeva, Rusi pojačavaju aktivnosti u drugim dijelovima Ukrajine. Kijev i drugi ukrajinski gradovi procjenjuju kako se otvara mogućnost stvaranja istočne fronte u Ukrajini, što bi moglo značiti dugi rat te nove desetke tisuća smrti vojnika i civila. To znači da se svakim danom smanjuje vremenski prozor za ukrajinske akcije koje bi razbile započetu konsolidaciju ruskih snaga u području Donjecka i Luhanska, a te akcije ukrajinske vojske ne mogu se više bazirati na lakom protuoklopnom i protuzračnom naoružanju. „Zrakoplovi, projektili za napad na brodove, oklopna vozila za prijevoz vojnika, teški sustavi zračne obrane…" dio su liste ministra Kulebe koja govori što je urgentno za obračun s ruskom armijom. Ako Rusi uspiju u sada očiglednoj namjeri da preotmu dijelove Donbasa, koje još drže Ukrajinci, pa se logistički i infrastrukturno pripreme za držanje osvojenog teritorija, krvavi sukob mogao bi imati dugu povijest.

Urgentnost situacije priznao je i glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, rekavši: „Saveznici moraju napraviti više te osigurati više opreme, te moraju prepoznati urgentnost… Ovo može trajati tjednima, ali i mjesecima ili godinama“. Ministar oružanih snaga Velike Britanije, James Heappey također kaže kako je „ovo nova faza konflikta“ te je potrebno Ukrajincima osigurati oružje s kojim se ravnopravno mogu suprotstaviti Rusima. Heappey je s ukrajinskim predstavnicima vodio hitne razgovore o nastavku vojne podrške „uključujući obrambene sustave projektila i oklopnu mobilnost“.

Čini se kako za sada NATO odbija Ukrajini s liste traženog naoružanja i opreme isporučiti jedino borbene zrakoplove zbog procjene kako bi to značilo eskalaciju rata. Ukrajinci pak ponavljaju kako je sada brzina presudna: cijene njemačku ponudu od 100 Marder tenkova, ali smatraju je beskorisnom jer su toliko dugo stajali na otvorenom da su potrebni mjeseci kako bi ih se dovelo u stanje primjereno za borbenu upotrebu. Pomaka ipak ima. Australija će brzo isporučiti naoružana oklopna vozila Bushmaster, a Sjedinjene Države tenkove sovjetske proizvodnje za koje Ukrajinci ne moraju prolaziti posebnu obuku. Osvanuli su ovih dana tako snimci iz Češke s tenkovima T72 i oklopnim vozilima ukrcanim na vlak za Ukrajinu. Uz to, Sjedinjene Države opskrbljuju Ukrajinu naoružanim dronovima i Javelin protutenkovskim projektilima.

Što se tiče propagandnih aspekata sukoba Ukrajine i Zapada s Rusijom, pojavila se zanimljiva informacija o iznenađujućoj promjeni ponašanja ruskih građana kad je u pitanju download aplikacija. Lista aplikacija s najviše preuzimanja u Rusiji u ožujku se drastično promijenila u odnosu na veljaču. Na prvih nekoliko pozicija u ožujku se najednom našao tzv. VPN software, koji Rusima može omogućiti puni pristup svim informacijama iz zapadnih medija. Broj Rusa koji želi do nepristranih informacija o ratu sigurno nije dominantan, ali informacije mogu funkcionirati poput infekcije. Kad se zarazi nekoliko pojedinaca (istinom), moguće je brzo širenje, poput epidemije. No, isto tako jasno je kako ogromni broj Rusa uopće nema pristup internetu.

Ispod je tvit analitičara Alexa Kokcharova koji je upozorio na drastičnu promjenu najviše preuzetih aplikacija u Rusiji.

image

Koje aplikacije koriste Rusi

Screenshot
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:41