MAJKA SVIH IZBORA

Počinje bitka za Istanbul: Erdogan nema vlast u svom gradu, to je njegova bolna točka, ovi izbori su mu najvažniji

Ako znate nekog u Istanbulu, zovite ga i recite mu da glasa za mene, poziva Erdogan svoje simpatizere

Recep Tayyip Erdogan i Murat Kurum na predizbornom skupu u Istanbulu

 Yasin Akgul/Afp

U Turskoj se u nedjelju 31 ožujka, održavaju redoviti lokalni izbori. Iako se očekuje da će u većini gradova pobjedu odnijeti vladajuća stranka Pravde i razvoja (Adalet ve Kalkınma Partisi -AKP) predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, sva pažnja je ipak usmjerena na "bitku za Istanbul", najvažniji turski grad, rodno mjesto Erdogana.

Osim toga, on je upravo iz Istanbula krenuo u svoj uspješni politički pohod - bio je uspješni gradonačelnik Istanbula 1994-98. Naime, AKP nema vlast u tom 16 milijunskom megapolisu (tamo živi petina turskog stanovništva), što je Edroğanova bolna točka i patnja, te mu je ove godine Istanbul prioritet svih prioriteta. Majka svih izbora.

Istanbul on smatra svojim domom, koji je sada izgubio. Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan ovog puta će ponovno pokušati preoteti glasove iznimno popularnom i karizmatičnom 53-godišnjem oporbenom gradonačelniku Ekremu Imamogluu, kandidatu Dobre stranke (İyi Parti) i Republikanske narodne stranke (Cumhuriyet Halk Partisi), inače najstarije stranke u Turskoj.

Imamoglua smatraju najjačim oporbenim političarem, koji je u zadnjih gotovo 15-ak godina jedini uspio poraziti na nekim izborima Erdoğana te u AKP-u smatraju da bi sadašnjom pobjedom eliminirali i zadnjeg pravog "sultanovog" protivnika. No, nova Imamogluova pobjeda nad Erdoğanom bio bi veliki udarac i njegovom egu, ali, ističu politički komentatori, omogućila bi da Imamoglu kapitalizira i učvrsti svoju političku moć te bi ga vjerojatno lansirala u orbitu kao jedinog oporbenog kandidata na predsjedničkim izborima 2028. godine.

Napomenimo da je Erdoğan nedavno kazao da će mu ti izbori biti zadnji, a bio bi mu to treći mandat. Zato je Erdoğan u istanbulski "ring" bacio svog ljubimca, perspektivnog 47-godišnjeg dosadašnjeg ministra urbanizma i ekologije Murata Kuruma,, kao veliku nadu AKP-a. Ako Kurum donese pobjedu svi mu proriču veliku političku budućnost, jer će "sultan" znati cijeniti i bogato nagraditi onoga tko bi mu vratio zavjetni "izgubljeni grad". Koliko mu je važan Istanbul svjedoči da se i sam pojavio na predizbornom skupu gdje je svoje pristaše pozvao da "Istanbul vrate svom pravom vlasniku" te im kazao da rade dan i noć kako bi osigurali pobjedu.

- Otvorit ćemo vrata novoj eri 31. ožujka. Kamo god idem, svima govorim da nazovu svoje rođake u Istanbulu i zamole ih da glasaju za AKP", rekao je Erdoğan svojim simpatizerima. Napomenimo, zašto je mu poraz u Istanbulu tako teško pao. Prvo, naravno zato jer on želi apsolutnu vlast, a činjenica da ne vlada najvećim i najvažnijim i ključnim turskim gradom nagriza njegovu karizmu i moć. Vlast nije potpuna. Nagrižena je. Osim toga, Erdoğan u biti poražen dva puta i Istanbulu - prvi put u ožujku 2019 godine, ali se žalio Izbornom povjerenstvu, koje je nakon tri mjeseca ponovilo izbore zbog navodnih nepravilnosti, ali je i na tim ponovljenim izborima u lipnju bio poražen. Gubitak grada, i to "dva puta" u tri mjeseca, 2019. doživio je kao osobnu katastrofu, pogotovo jer je prije toga AKP bio tamo na vlasti 25 godina. Doduše, ni ovog puta Erdoğan ne može biti siguran da će nokautirati mrskog oporbenog protivnika. Doduše, istraživanja javnog mnijenja predviđaju da će borba za Istanbul biti vrlo napeta - Imamoglu ima preko 38 posto Imamoglua, a nešto više od 32 posto glasalo bi za Murata Kuruma.

Mnogi, navode da bi rezultati istanbulskih izbora mogli biti pokazatelj može li oporba predstavljati ozbiljnu prijetnju Erdoğanu na predstojećim predsjedničkim izborima 2028. godine, no, iako je Istanbul od 2019 u rukama oporbe, to im ipak nije pomoglo da mu jače "naude" na parlamentarnim izborima 2023 godine. Seda Demiralp profesorica političkih znanosti na Fakultetu međunarodnih odnosa na Sveučilištu Isik u Istanbulu, za BBC kaže kako bi izborne pobjede oporbe u većim podigle njihov moral i ​​nadu u pobjedu na predsjedničkim izborima".

- Iako je oporba izgubila od Erdoğana na prošlogodišnjim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, još uvijek postoji jaka veza između pobjede u Istanbulu i pobjede u Turskoj. Ako Imamoglu uspije održati Istanbul, opozicija će dobiti krila za predstojeće predsjedničke izbore 2028. godine, uvjerena je Seda Demiralp.

Podsjetimo, usput, da ni Viktor Orbán ne kontrolira Budimpeštu ili HDZ Zagreb, pa opet imaju vlast na nacionalnom nivou. No, ipak Istanbul ima posebno mjesto u srcu turskog predsjednika i smatra se da onaj tko kontrolira Istanbul kontrolira i Tursku i svi neovisni analitičari se slažu da pobjeda u Istanbulu daje političkim čelnicima veliku prilike za oblikovanje i utjecaj na nacionalne politike Turske.

Istanbul je praktički najveće gospodarsko središte (kroz njega konačno prolazi i spoj Crnog mora sa Sredozemljem) te je najvažnije financijsko središte zemlje. Zato Erdogan neće biti miran dok ne ovlada i Istanbulom, koji mu stalno zadaje brige i ima jaku građansku antierdoganovsku "vibru". - Erdogan svoju osobnost poistovjećuje s Istanbulom, kaže Ihsan Aktas, suradnik na Fakultetu za komunikacije na istanbulskom sveučilištu Medipol i predsjedavajući Centra za političke studije Genar, za BBC.

Turska se već više od pet godina batrga u ekonomskoj krizi, a inflacija je među najvećima u Europi - oko 64 posto. Tako su obećanja o izlasku zemlje iz ekonomske krize postali sastavni dio predizborne kampanje za lokalne izbore. Uz to, napominje BBC, zbog nedavnog razornog potresa iz 2023 godine, koji je odnio gotovo 53 tisuće života, jača i strah od potresa u Istanbulu, koji je na trusnom području. Tako da je i to pitanje važan izborni adut.

Naime, seizmolozi upozoravaju da bi razorni potres mogao pogoditi grad svakog trenutka, a lokalne vlasti moraju poduzeti sve moguće mjere kako bi se smanjio gubitak života i materijalna šteta. No, podsjetimo, da Erdogan nema "vlast" ni u glavnom gradu Ankari, gdje također vlada član Republikanske i Dobre stranke Mansur Yavaş, i također ima šanse da ponovi svoj uspjeh iz 2019 godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 14:54