NASTAVAK BORBE

Počinje američko ‘ljeto bijesa‘: Protivnici pobačaja žele ga potpuno zabraniti, ali sprema se veliki protuudar

Protivnici prava na izbor objavili su da im je cilj u svim saveznim državama dobiti zakone kojima se onemogućava legalni pobačaj

Protivnici zabrane pobačaja ohrabreni su ispitivanjima javnog mnijenja koja pokazuju da gotovo 60 posto Amerikanaca i dvije trećine Amerikanki ne odobravaju presudu Vrhovnog suda

 Jason Connolly/AFP

Diljem SAD-a obje strane se mobiliziraju u nastavku borbe oko prava na pobačaj. Nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a da poništi presudu u slučaju Roe vs. Wade iz 1973., čime je u SAD-u nakon skoro 50 godina ukinuto pravo na pobačaj na saveznoj razini, bitka se seli na državne sudove i zakonodavna tijela.

U ponedjeljak će državni odvjetnik na Floridi zatražiti od suda da blokira zakon te savezne države o zabrani pobačaja nakon 15. tjedna trudnoće. Taj bi zakon, donesen ovog proljeća, trebao stupiti na snagu u petak, prenosi New York Times. U Kaliforniji demokrati pripremaju ustavni amandman koji bi eksplicitno zaštitio pravo žena na izbor. Ako bude izglasan, u studenome će o njemu glasati birači.

Dosad je Florida imala zakon zahvaljujući kojemu su na pobačaj dolazile žene iz drugih država američkog juga gdje su konzervativci prije uspjeli ozbiljno ograničiti ili zabraniti pobačaj. No, novim zakonom pobačaj bi bio zabranjen i u slučaju silovanja i incesta.

Jasna očekivanja

Protivnici prava na izbor objavili su da im je cilj u svim saveznim državama dobiti zakone kojima se onemogućava legalni pobačaj, a pristaše prava na izbor očekuju od demokrata da će donijeti zakon koji će na državnoj razini omogućiti legalni pobačaj.

Udruga Nacionalni odbor za pravo na život objavila je da će pokretati tužbe protiv državnih odvjetnika u pojedinim saveznim državama koji su najavili da neće provoditi zakone o zabrani pobačaja. Također, zahtijevaju donošenje zakona koji bi zabranio ženama da prelaze državne granice kako bi obavile pobačaj ili nabavile tablete za pobačaj.

Aktivisti koji se bore za žensko pravo na odlučivanje o svom tijelu najavili su tužbe protiv zakona koji su stupili na snagu u petak nakon presude Vrhovnog suda.

Pozivajući se na to da je pobačaj zaštićeno pravo prema Ustavu Ohija, Freda J. Levenson, direktorica Američke unije za građanske slobode u Ohiju, rekla je u nedjelju da će njezina organizacija i podružnica velike američke organizacije Planirano roditeljstvo (Planned Parenthood) početkom ovog tjedna podnijeti tužbu kako bi blokirali provedbu zabrane pobačaja u državi.

'Ljeto bijesa'

Marš žena (Women's March), koji je okupio pola milijuna prosvjednika u Washingtonu nakon što je Donald Trump postao predsjednik 2017. i gotovo pet milijuna na prosvjedima diljem SAD-a, sada najavljuje "ljeto bijesa", novi val demonstracija za ženska prava.

Protivnici zabrane pobačaja ohrabreni su ispitivanjima javnog mnijenja koja pokazuju da gotovo 60 posto Amerikanaca i dvije trećine Amerikanki ne odobravaju presudu Vrhovnog suda, prema anketi agencije YouGov. Pedeset osam posto ih kaže da bi podržalo savezni zakon kojim bi pobačaj bio legalan. Pritom je 56 posto žena reklo da će ta presuda pogoršati život žena, mnogo više od onih 16 posto koji smatraju da će poboljšati život žena.

Kristan Hawkins, predsjednica skupine za borbu protiv pobačaja Students for Life of America, izjavila je da će njezin primarni cilj sada biti na sprečavanju trudnica da uzimaju tablete za pobačaj kako bi zaobišle zabranu. Također, raspravljaju o zakonu koji je na snazi u Teksasu i koji od rujna zabranjuje pobačaj nakon šest tjedana, a omogućava običnim građanima da tuže svakoga tko pruža usluge pobačaja izvan državnih granica. "Misija našeg pokreta za život je postići to da pobačaj postane u našoj zemlji nedostupan i nezamisliv", istaknula je Kristan Hawkins.

Niz prosvjeda

U nizu američkih saveznih država održani su prosvjedi protiv odluke Vrhovnog suda, ali i zagovornici zabrane pobačaja održali su skupove. Stotine su se okupile na skupovima za pravo na izbor u manjim gradovima u duboko konzervativnoj Alabami. Pristaše Planiranog roditeljstva predvodile su burnu Paradu ponosa u centru Manhattana, skandirajući: "Ustanite za pravo na pobačaj!"

Mnogi su slavili odluku Vrhovnog suda. U baptističkoj crkvi u Austinu u Teksasu velečasni Jonathan Spencer posvetio je svoje jutarnje propovijedi slavljenju. "Radujem se s Gospodinom u njegovu milosrđu i milosti što pomaže ukloniti ono što vjerujem da je jedna od najvećih tragedija naše generacije", rekao je velečasni, ustvrdivši da je više od 63 milijuna djece ubijeno zbog legalizacije pobačaja.

No, nisu u svim crkvama reagirali jednako. U baptističkoj crkvi Mount Zion u Nashvilleu biskup Joseph Walker III. blagoslovio je nekoliko beba. Pozvao je njihove majke da ustanu i vjernike većinom crnačke župe da im zaplješću. "Pogledajte ove prekrasne bebe, život je blagoslov", rekao je biskup. "Na kraju krajeva, nitko vam nema pravo govoriti što da radite sa sobom. To je između tebe i Boga", rekao je biskup. Vjernica Tameka Gibson (45) pozdravila je biskupovu podršku ženama, prenosi NYT. Izjavila je da vjeruje u pravo žene na izbor, da je to odluka koju žena donosi sama pred Bogom.

Na misi u katedrali u Nashvilleu sa suprugom i petomjesečnom kćeri bila je Katie Fullan koja podržava odluku suda. No, smatra da treba donijeti zakone o plaćenom porodiljnom dopustu, subvencioniranim vrtićima i dječjem doplatku, odnosno financijskoj potpori za hranu i smještaj onima kojima je to potrebno. Velik dio razloga zbog kojih žene osjećaju da im je potreban pobačaj, kaže Katie Fullan, proizlazi iz nedostatka podrške za podizanje djeteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:40