BAJRAM BEZ STRAHA

Počelo trodnevno primirje u Afganistanu, ali brige ne nestaju: ‘Ovo je samo početak talibanske ofenzive‘

Promatrači strahuju da bi se napadi mogli intenzivirati nakon što se povuku sve međunarodne snage
 Wakil Kohsar/AFP

Trodnevno primirje započelo je u Afganistanu u četvrtak dok muslimani slave kraj svetog mjeseca ramazana i Ramazanski bajram.

Talibanska militantna skupina najavila je prošli tjedan trodnevni prekid vatre. Afganistanski predsjednik Ašraf Gani potom je naredio vladinim sigurnosnim snagama da poštuju prekid vatre.

Vlada je također pozvala talibane na trajno primirje i ponovila svoje ranije zahtjeve.

Vijećnik sjeverne provincije Kunduz u kojoj se vode sukobi, rekao je da su stanovnici provincije sretni zbog prekida vatre jer mogu obilježiti Bajram bez straha od prijetnji novih sukoba.

Isto je bilo i u jugoistočnoj provinciji Gazni u kojoj su stanovnici počeli mirno slaviti Bajram, rekao je lokalni vijećnik Hamidulah Navruz.

Ta provincija je proteklih dana svjedočila žestokim sukobima vlade i militantnih snaga, osobito s talibanima.

No problemi su prodrli i do područja poput južne provincije Helmand u kojoj nije bilo puno sukoba. No mnogi iz te provincije su premješteni na borbu negdje drugdje, izgubili voljenu osobu ili njeguju ranjenog člana obitelji, rekao je lokalni vijećnik Mir Ahmad Khan.

Ovo nije prvi put da talibani nude prekid vatre. Prvo trodnevno primirje, koje je oružana skupina ponudila otkako je njihova vlada srušena u invaziji pod vodstvom SAD-a 2001. godine, nastupilo je u lipnju 2018.

Uoči ovogodišnjeg primirja zabilježene su intenzivne borbe u nekoliko provincija.

Talibani su pojačali napade na provincijske prijestolnice, okruge, baze i kontrolne punktove otkako su se međunarodne snage počele službeno povlačiti iz Afganistana 1. svibnja.

Sigurnosne snage pokušale su se oduprijeti napadima, ali dva okruga već su pripala islamistima.

Promatrači strahuju da su nedavni napadi tek početak talibanske ofenzive. To bi se moglo intenzivirati nakon što se povuku sve međunarodne snage.

Oko 10.000 američkih i vojnika NATO-a još je bilo u zemlji početkom svibnja.

Do 11. rujna bi se svi trebali povući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2022 01:18