SMJENA ŠPIJUNA

Pobješnjeli Putin povukao FSB iz Ukrajine! ‘Na teren šalje novog čovjeka od povjerenja, brutalan je do bezobzirnosti‘

Obavještajnu službu FSB Vladimir Putin okrivljuje za propuste koji su pridonijeli ponižavajućem povlačenju njegove vojske iz Kijeva

Vladimir Putin

 Photo by Vladimir ASTAPKOVICH/SPUTNIK/AFP

Ruski predsjednik degradirao je FSB, kojeg okrivljuje za propuste tijekom invazije na Rusiju nakon izvještaja o vojnicima koji odbijaju suradnju

"Surova" Glavna obavještajna uprava, odnosno vojna obavještajna služba Ruske Federacije (GRU) koja je, između ostaloga, 2018. godine pokušala nervnim agensom novičokom ubiti špijuna Sergeja Skripalja u engleskom Salisburyju, dobila je zapovjedništvo nad ruskim obavještajnim operacijama u Ukrajini.

GRU tako preuzima dužnost od Savezne sigurnosne službe (FSB), koju se često naziva nasljednicom zloglasnog sovjetskog KGB-a. Tu obavještajnu službu ruski predsjednik Vladimir Putin, naime, okrivljuje za propuste koji su pridonijeli ponižavajućem povlačenju njegove vojske iz Kijeva, kako prenosi britanski The Telegraph.

Do ove promjene dolazi u trenutku kada američki dužnosnici sugeriraju da ruski časnici u Ukrajini odbijaju slušati svoje nadređene i provoditi zapovijedi. Visoki dužnosnik američke obrane rekao je da čak i visoki zapovjednici ne slušaju zapovijedi.

Poboljšanje učinka ruske vojske

Drugi, pak, časnici u Donbasu nisu funkcionirali s dovoljnim entuzijazmom koji se očekivao, rekao je američki dužnosnik. Analitičari ukazuju na to da je Ukrajina, uz pomoć SAD-a, imala pristup daleko boljim obavještajnim podacima od Moskve.

Do sada je više ruskih generala ubijeno u ratu, a i neki drugi visokovrijedni ciljevi, poput zapovjednog broda ruske crnomorske flote, krstarice Moskva, su uništeni.

Slanje GRU-a u Ukrajinu trebalo bi poboljšati učinak ruske vojske, kaže Andrej Soldatov, novinar specijaliziran za rusku špijunsku zajednicu.

"Na bojnom polju stvar će biti učinkovitija, naravno. Kontakt s postrojbama je bolji, logistika je bolja", rekao je on za Telegraph.

Novi čovjek zadužen za Putinovo prikupljanje obavještajnih podataka u Ukrajini je general pukovnik Vladimir Aleksejev, koji je umiješan u napade i pokušaje atentata na Zapadu.

"Velika Britanija i Europska unija optužuju ga da je nadzirao napad kemijskim oružjem u Salisburyju 2018.", naveo je Soldatov u članku za Centar za analizu europske politike sa sjedištem u Washingtonu.

Udarac prestižu FSB-a

"On je iskusni specijalac, a SAD ga je također sankcionirao zbog izravnog kibernetičkog uplitanja u američke izbore 2016. godine", dodaje on.

Aleksejev je unaprijeđen u prvog zamjenika šefa GRU-a 2012. godine, kada je rusko ministarstvo obrane pokušavalo ojačati svoje špijunske sposobnosti "tvrdim momcima" koji su bili "spremni ubiti".

"Aleksejev je sudjelovao u vojnoj akciji u Siriji i bio je umiješan u sukob u Donbasu. Kolege časnici smatraju ga brutalnim i samouvjerenim do bezobzirnosti", kaže Soldatov.

"Snage poveznice unutar ruske špijunske zajednice sada su te koje su zadužene da izvuku pobjedu iz blata najgoreg vojnog i obavještajnog neuspjeha njihove zemlje od Drugog svjetskog rata".

Postavljanje GRU-a na mjesto vodeće ruske obavještajne agencije u Ukrajini, bit će velik udarac prestižu FSB-a, veće špijunske službe i službe višeg profila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:41