BOMBAŠ S BALIJA

Pobio je 202 ljudi, a sada ga puštaju iz zatvora: ‘Vraćam se na mjesto zločina, ali ovaj put na odmor‘

Sud je proglasio Umara Pateka krivim za pomaganje u izradi automobila-bombe korištenog u napadima na Baliju 2002. godine

Umar Patek

 Oscar Siagian/Afp/Profimedia/Oscar Siagian/Afp/Profimedia

Najviši pravosudni dužnosnik Indonezije rekao je u utorak da vlasti razmatraju prijevremeno puštanje na slobodu bombaša u napadu na Baliju 2002. godine u kojem su poginule 202 osobe, unatoč tome što je to uznemirilo čelnika Australije koji ga je opisao kao "gnusnog".

Hisyam bin Alizein je 55-godišnjak poznatiji pod svojim pseudonimom Umar Patek, vodeći član azijske islamske radikalne skupine Jemaah Islamiyah povezane s Al-Qaidom, prenosi The Diplomat. Indonezijske vlasti kažu da je Patek primjer uspješnih napora da se rehabilitiraju osuđeni teroristi te da će ga koristiti kako bi utjecali na druge da ne promiču i ne provode terorističke ideje i akcije.

Indonezijski ministar pravosuđa i ljudskih prava, Yasonna Laoly, izjavio je da je Patek ispunio sve uvjete za uvjetni otpust, prema preporuci indonezijske protuterorističke agencije Indonezijska nacionalna agencija za borbu protiv terorizma (BNPT). No, njegovo je ministarstvo dobilo prigovor, iako on nije precizirao tko ga je uputio.

"Što se tiče njegova sudjelovanja u programu deradikalizacije, on je dugo bio vjeran Republici Indoneziji, ali još uvijek razmatramo učinke raznih elemenata", rekao je Laoly. "Treba nam još jedno mišljenje, osim onoga BNPT-a".

Australija ne odustaje

Pateku je određeno ukupno 33 mjeseca smanjenja kazne, što se često odobrava zatvorenicima za velike praznike, kao što je i petomjesečno smanjenje koje mu je odobreno u kolovozu za Dan neovisnosti Indonezije.

Okružni sud u Zapadnoj Jakarti proglasio je Pateka krivim za pomaganje u izradi automobila-bombe korištenog u smrtonosnim napadima na noćne klubove na Baliju 2002. godine u kojima su poginule 202 osobe - uglavnom strani turisti - uključujući 88 Australaca, što je ostavilo dubok ožiljak u toj zemlji.

Australski premijer Anthony Albanese opisao je Pateka kao "gnusnog" te rekao da će njegovo prijevremeno puštanje na slobodu dodatno uznemiriti Australce koji su bili izravno pogođeni bombaškim napadima na Baliju.

"Njegovi postupci bili su postupci terorista", rekao je Albanese u televizijskoj izjavi u petak. "Izgubili smo 88 australskih života u tim bombaškim napadima".

Albanese je rekao da će nastaviti s "diplomatskim predstavkama" Indoneziji o Patekovoj kazni i nizu drugih pitanja, uključujući i problem Australaca koji su trenutačno u zatvorima u Indoneziji.

Patek je deset godina nakon bombaškog napada osuđen na 20 godina zatvora. Napustio je Bali neposredno prije napada i proveo devet godina u bijegu te se smatrao jednim od najtraženijih azijskih osumnjičenika za terorizam.

Neki su smatrali da je kazna preblaga, ali ih je ohrabrilo kajanje koje je Patek izrazio tijekom suđenja. Patek je priznao da je pomogao u izradi bombi, ali je rekao kako nije znao da će one biti korištene. Ispričao se obiteljima žrtava, kršćanskim vjernicima i vladi.

Smrtonosni napadi na institucije vlasti

Patek je ranije ovog mjeseca izjavio novinarima kako je predan pomoći vladi u programima deradikalizacije "kako bi mogli u potpunosti razumjeti opasnosti od terorizma i radikalizma".

U javnot je procurio čak i njegov intervju iz zatvora gdje mu je društvo pravila supruga. Opušteno se pričali kako će se vratiti na Bali, ali ovaj put na odmor.

Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska nacija na svijetu i treća demokracija po veličini, zatvorila je stotine islamskih militanata nakon bombaških napada na Baliju.

Direktor za pitanja prevencije pri BNPT-u, Ahmad Nurwahid, rekao je da njihov cilj nije samo zatvoriti ih, već promijeniti njihovu osobnu bazu kako bi postali građani koji poštuju zakon. Rekao je da su se mnogi osuđenici, uključujući i Pateka, promijenili te da se oslanjaju na svoje iskustvo kako bi spriječili druge u nasilju.

"Nadamo se da će rano puštanje Umara Pateka dati značajnije rezultate i goleme dobitke u programu deradikalizacije", rekao je Nurwahid.

Indonezijski sud zabranio je Jemaah Islamiyah 2008. godine. SAD i Australija su od tada pružale potporu kako bi se nastavilo slamanje skupine od strane indonezijskih vlasti i njezino slabljenje. Posljednjih godina napadi na strance su se smanjili, ali su se manje smrtonosni napadi na vladu - posebice na antiterorističke snage - nastavili, inspirirani taktikama skupine Islamska država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:57