AUSTRIJA, ITALIJA...

Planirate na skijanje ove sezone? Donosimo pregled aktualnih covid mjera na europskim skijalištima

Od covid putovnica za djecu ili propusnica za odrasle, omiljena skijališta diljem Europe uvela su nova pravila

Courchevel, francuske Alpe

 Jeff Pachoud/AFP

Nova sezona skijanja donosi brojne regulacije vezane za sprječavanje širenja koronavirusa. Od covid putovnica za djecu ili propusnica za odrasle, omiljena skijališta diljem Europe uvela su nova pravila. Donosimo pregled aktualnih pravila za popularna francuska, austrijska, talijanska i švicarska skijališta.

Austrija

Austrijska skijališta primjenjuju ''pravilo 2-G'' (cijepljen ili oporavljen), odnosno pristup skijaškim resortima, restoranima, barovima, noćnim klubovima, rekreacijskim centrima i kulturnim ustanovama bit će omogućen samo uz dokaz o primljene dvije doze cjepiva ili preboljeloj zarazi. Maske FFP2 obavezne su u svim javnim zatvorenim prostorima od žičara, restorana, barova ili na božićnim sajmovima. Aktualni policijski sat za restorane je 22 sata. Cijepljenje s dvije doze vrijedi 270 dana nakon druge doze. Nakon toga je potrebna treća doza.

Johnson&Johnson cjepivo s jednom dozom vrijedi do 3. siječnja 2022. Za djecu školske dobi koja nisu u potpunosti cijepljena ili nisu preboljela covid postoji mogućnost dobivanja takozvane ninja putovnice. To znači da će se djeca morati testirati tri puta u razdoblju od sedam dana, od čega će dva testa morati biti PCR. Za to će dobiti iskaznicu na kojoj će biti naznačeni podaci djeteta s fotografijom i vrijeme testiranja.

Za ulazak u zemlju, uz pravilo 2-G potreban je negativan PCR test. Sve informacije mogu se potražiti na stranici austrijske turističke zajednice.

Švicarska

Dok je Austrija pooštrila pravila, Švicarska je krenula u suprotnom smjeru i ublažila neka ograničenja. Tako potpuno cijepljeni turisti mogu ući u zemlju s dokazom negativnog PCR testa (ne starijeg od 72 sata) ili jeftinijeg antigenskog testa (ne starijeg od 24 sata). Nakon ulaska u zemlju turisti se moraju testirati četvrtog i sedmoga dana, također PCR ili antigenskim testom. Skijaši moraju predočiti dokaz o cijepljenju ili oporavku kako bi ušli u restoran.

Maske su obavezne u javnom prijevozu pa tako i na žičarama. Obavezno je pridržavanje distance od 1.5 metara.

Ulaz u restorane, muzeje ili wellness centre omogućen je samo onim koji posjeduju covid putovnicu koja potvrđuje da ste preboljeli virus ili da ste cijepljeni. Samo covid putovnica važeća je u svim dijelovima skijaškog resorta.

Više informacija možete pronaći ovdje.

image

Francuske alpe, skijalište d'Huez

Jeff Pachoud/AFP

Francuska

Sve osobe starije od 12 godina za ulazak u Francusku moraju predočiti negativni PCR test ili antigenski test ne stariji od 24 sata. No, navodi se da su od ovog izuzeti državljani EU koji su potpuno cijepljeni.

Covid putovnica vrijedi unutar hotelskih kompleksa, a većina njih neće vam htjeti prodati ni propusnicu za žičaru bez dokaza o cijepljenju ili preboljeloj zarazi. Ljekarne na skijalištima ove sezone povećale su kapacitete za testiranje na covid-19.

Maske za lice ove su zime neophodne u ski liftovima, u redovima žičara i na početku nastave u školi skijanja. Maske su obvezne u hotelima, na vanjskim tržnicama i klizalištima, u javnom prijevozu, te u svim javnim zatvorenim prostorima, uključujući toplice, trgovine, hotele, kina, te restorane i barove. Do 6. siječnja i dalje vrijedi zabrana francuske vlade za rad noćnim klubovima i barovima.

Više detalja možete pronaći ovdje.

Italija

Kao i drugdje u Europi, za pristup talijanskim skijalištima uvedena je 'super zelena propusnica', ekvivalent EU covid putovnici, koja je potrebna za pristup većini javnih prostora na skijalištima.

Italija zahtijeva od necijepljenih građana EU petodnevnu karantenu pri ulasku u zemlju, te predočenje negativnog PCR ili antigenskog testa. Cijepljeni posjetitelji moraju za ulazak u zemlju predočiti negativan test napravljen u roku od 24 sata od dolaska ili PCR u roku od 48 sati od dolaska.

U usporedbi s 25 milijuna dolazaka na skijališta koje su Talijani planirali prije nekoliko mjeseci, pet milijuna je već otkazano te će talijanski skijaški sektor dočekati još jednu tešku zimu. Kako broj slučajeva raste u sjevernim regijama, Italija bi mogla uvesti još strože mjere ostavljajući dodatnu neizvjesnost za skijališta.

Više informacija možete pronaći ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 01:52