GOLEMI ŠOK

Planirale su trotjedno putovanje Europom, završile u njemačkom zatvoru 38 dana: ‘Zalijepili su nam naljepnicu...‘

Snimke nadzornih kamera otkrile su trenutak u kojem je ‘osoblje‘ zračne luke zamijenilo naljepnice i pričvrstilo ih na prtljagu napunjenu drogom

Kátyna Baía i Jeanne Paolini

 /Kátyna Baía/instagram

Kátyna Baía i Jeanne Paolini, obje u svojim četrdesetima, uhićene su u Frankfurtu pod sumnjom za međunarodnu trgovinu drogom nakon što su policajci otkrili 43 kg kokaina u prtljazi s njihovim imenima.

Dvije su djevojke, naime, provele 38 dana u njemačkom zatvoru nakon što je ‘osoblje‘ u brazilskoj zračnoj luci stavilo njihove oznake za prtljagu na kofere pune droge.

Istraga u Brazilu otkrila je da su nedužne Baía i Paolini bile žrtve bandi u međunarodnoj zračnoj luci São Paulo, izvijestio je The Sun.

Snimke nadzornih kamera otkrile su trenutak u kojem je ‘osoblje‘ zračne luke skinulo prijavljene torbe para s pokretne trake prije nego što su uklonili njihove naljepnice i pričvrstili ih na prtljagu napunjenu drogom.

Kada su Baía i Paolini došle u Njemačku nepravedno su uhićene i zatvorene 38 dana pod sumnjom da su trgovale drogom.

Par je planirao gotovo trotjedno putovanje Europom, putujući od mjesta gdje žive u Goianiji u Brazilu do Berlina, a letjele su preko São Paula i Frankfurta.

Paolini, inače veterinarka, izjavila je za The Sun: ‘Cijelo ovo iskustvo bilo je golem šok za nas oboje i naše obitelji. Odveli su me u prostoriju bez prozora, a čim sam ušla zamolili su me da stavim ruke na zid i stavili mi lisice rekavši da sam uhićena. Počela sam pitati zašto me hapsi, ali sam mogla razumjeti samo riječ ‘kokain‘ dok je govorio njemački.‘

Žena se ponovno susrela sa svojom partnericom u policijskoj postaji u zračnoj luci.

‘Trebalo nam je najmanje četiri sata da konačno shvatimo što se dogodilo jer su morali pozvati prevoditelja‘, rekla je Paolini.

‘U tom trenutku saznali smo za 43 kg kokaina u vrećama.‘

Dvije su žene provele dan u zatvoru prije nego što su prevezene na saslušanje, nakon čega su odvedene u ženski zatvor na 38 dana u blizini Frankfurta.

‘Noću sam čula sve te žene kako plaču, ne znajući je li Jeanne jedna od njih jer smo bile u odvojenim ćelijama,‘ rekla je Baía.

‘Također smo izgubili pojam o tome koliko su nas puta skinuli do gola, bilo je krajnje ponižavajuće.‘

44-godišnja osobna trenerica rekla je da nije mogla pravilno uzimati lijekove za svoje kronično stanje i nedavno operiranu aneurizmu mozga.

‘Čuvari su lijek dozirali kako god su htjeli, potpuno ignorirajući liječničke upute‘, rekla je.

Dana 11. travnja Kátynina i Jeanneina noćna mora konačno je završila i par je izašao iz zatvora.

Zahtjev za oslobađanje podnijelo je njemačko tužiteljstvo, a potvrdilo Ministarstvo vanjskih poslova i Chayane Kuss, njihova odvjetnica.

Istraga koju je provela brazilska savezna policija otkrila je da je par bio žrtva međunarodne prijevare trgovine drogom u međunarodnoj zračnoj luci São Paulo.

Policajci su pronašli osoblje zrakoplovne kompanije s približno 7000 funti u gotovini, a oni su priznali da su sudjelovali u kriminalnoj operaciji.

Razumije se da je dosad uhićena najmanje 21 osoba i da je brazilska vlada pokrenula program vrijedan više milijuna dolara kako bi osigurala veću sigurnost u zračnim lukama u zemlji.

Unatoč povratku kući, par je rekao da još uvijek ne može krenuti dalje i vratiti se normalnom načinu života jer su istrage u Njemačkoj još u tijeku.

‘Ono što smo proživjele u zatvoru još je uvijek živo u našim mislima‘, rekla je Kátyna.

‘Još uvijek nisam uspjela u potpunosti obnoviti svoj život jer je ova emocionalna, psihološka i duhovna rana još uvijek vrlo friška.‘

Prošlog su tjedna Jeanne i Kátyna otputovale u Patagoniju, na svom prvom putovanju u inozemstvo otkako su bile zatvorene u Njemačkoj.

Par je rekao da svoje kovčege sada ili omotaju plastičnom folijom ili potpuno izbjegavaju provjeru torbi.

‘Nismo mnogo brinuli o koferima i kako ih osigurati prije svega što smo prošli‘, rekli su.

‘Ali sigurni smo da nam se ovo ne bi dogodilo da je naš kofer bio zaštićen‘.

‘Stoga savjetujemo svima koji putuju da budu na oprezu, jer to je puno više od običnog kofera. Iza rešetaka smo mogli izgubiti dvadeset godina života.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:13