GAZI IH GRAVITACIJA

Pilot najmodernijeg borbenog aviona na svijetu: ‘Užasno je teško, nakon leta izgledam kao da imam 100 godina‘

F-35 doseže brzinu od 1.6 macha, a piloti gravitacijske sile opisuju ovako: ‘kao da ti gorila od 360 kilograma sjedne na prsa‘

Borbeni avion F-35

 Mariusz Burcz/Alamy/Alamy// Mariusz Burcz/alamy/alamy/

Kao da ti gorila od 360 kilograma sjedi na prsima, opisuje osjećaj pritiska gravitacije testni pilot Tony ‘Brick‘ Wilson prilikom letenja u F-35, jednom od najnaprednijih borbenih aviona na planeti.

O tome kako je upravljati takvim zvijerima piloti su pričali tijekom webinara koji je organizirao Lockheed Martin, a Business Insider prenosi kako F-35 postiže brzine od 1.6 macha, odnosno gotovo 2000 kilometara na sat.

image
Cornelius Poppe/Ntb Scanpix/Profimedia/Cornelius Poppe/ntb Scanpix/profimedia

Piloti su dogfightove, dakle obračune ‘jedan na jedan‘ u tim naprednim letjelicama pete generacije opisali kao teški trening svih mišićnih skupina u tijelu nakon čega su potpuno iscrpljeni i iscijeđeni. Na njih naime djeluje gravitacijska sila od 9 g, dok recimo prosječni vlak smrti u lunaparku na čovjeka djeluje s 3 g ili 4 g.

- Ili da pojednostavnimo, rekla je testna pilotkinja Monessa ‘Sirena‘ Balzhiser, ako imate 50 kilograma, sila od 1g na vas utječe s tolikom snagom. A sad zamislite 9 g, i koliko specijalnih priprema je potrebno da bi to izdržali, kaže.

Nakon misije, dodaje, piloti izgledaju kao da su stari stotinu godina.

Tony Wilson je pak objašnjavao koliko zapravo daleko F-35 može letjeti, što ovisi o različitim količinama goriva u novim modelima.

image
Tom Pennington/Swns/Swns/Profimedia/Tom Pennington/swns/swns/profimedia

Tako u F-35A stane gotovo 9 tona goriva, u F-35B 5,8 tona, a u F-35C preko devet tona.

- Tijekom misije avion u prosjeku ne prijeđe više od 500 do 700 nautičkih milja do cilja, a kad se misija završi isto toliko prijeđe nazad, rekao je Wilson.

F-35 su inače korišteni na početku ruske invazije na Ukrajinu, kad ih je SAD poslao na granicu NATO-a da patroliraju i traže ruske projektile koji bi mogli ugroziti putničke avione. Ove borbene avione inače kupuje gotvo 20 država svijeta.

Zbog napredne opreme, oružja i mogućnosti F-35 se često naziva zračnim quarterbackom, posebno zbog količine informacija koje na bojištu u realnom vremenu može skupiti i distribuirati ostatku flote.

U najjačoj borbenoj varijanti, koju nazivaju ‘zvjerskom‘ F-35 na krilima nose po četiri laserski navođene GBU-12 bombe, ukupne težine 9 tona te još dvije takve u trupu te jednu AIM-9 raketu zrak-zrak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:25