POGLED IZ KOKPITA

Pilot američkog špijunskog aviona U-2 napravio selfie: Pogledajte njegovu snimku kineskog balona

Selfie, koji je snimio pilot U-2, prikazuje sjenu zrakoplova na balonu i opremu balona dok je prelazio preko kontinentalnog dijela SAD-a

Selfie pilota špijunskog zrakoplova s kineskim balonom

 Ministarstvo obrane SAD-a

Američko ministarstvo obrane objavilo je selfie snimljen u kokpitu špijunskog zrakoplova U-2 u trenutku kad je zrakoplov letio iznad kineskog balona koji je ranije ovog mjeseca oborila američka vojska.

Selfie, koji je snimio pilot U-2, prikazuje sjenu zrakoplova na balonu i opremu balona dok je prelazio preko kontinentalnog dijela Sjedinjenih Država, prenosi CNN.

Balon su SAD prvi put primijetile 28. siječnja, a naposljetku ga je oborio američki borbeni zrakoplov u blizini obale savezne države Južne Karoline.

Visoki dužnosnik State Departmenta rekao je ranije ovog mjeseca da su preletima "otkrili da je balon za velike visine bio sposoban provoditi operacije prikupljanja obavještajnih podataka".

Dužnosnici su naveli da su odlučili ne rušiti balon iznad kopna SAD-a zbog njegove veličine, strahujući da bi krhotine mogle ozlijediti civile ili imovinu na tlu. General Glen VanHerck, zapovjednik Sjevernog zapovjedništva SAD-a i Zapovjedništva zračne i svemirske obrane Sjeverne Amerike, naknadno je izjavio da je balon bio visok 60 metara s teretom koji je težio više stotina kilograma.

Dužnosnici su također tvrdili da balon nije bio sposoban za značajno prikupljanje obavještajnih podataka, dijelom zato što su SAD poduzele korake da se zaštite od njega odmah nakon što su ga uočile.

U-2 je jednosjed, visinski izviđački i nadzorni zrakoplov s "karakteristikama sličnim jedrilici", prema navodima Zračnih snaga. Budući da zrakoplovi redovito "lete na visinama većim od 21.000 metara", piloti moraju nositi kombinezon pod tlakom, slično onima koje nose astronauti.

Fotografija objavljena u srijedu jasno prikazuje pilota kako leti iznad balona, ​​koji je lebdio na 18.000 metara kada je uočen iznad Montane.

Radovi na izvlačenju olupine balona započeli su odmah nakon što je oboren iznad Atlantskog oceana 4. veljače, a završeni su 17. veljače. Dijelovi krhotina prebačeni su u Laboratorij Federalnog istražnog ureda u Virginiji na daljnje proučavanje.

Zamjenica tajnice Pentagona za tisak, Sabrina Singh, izjavila je u srijedu da je teret balona izvučen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:04