VELIKA NOVOST

‘Pfizerovo cjepivo protiv omikrona bit će spremno u ožujku, neke zemlje žele ga što prije‘

Albert Bourla je poručio da će cjepivo biti učinkovito i protiv drugih varijanti virusa koje cirkuliraju populacijom.

Pfizerovo cjepivo

 Javier Torres/AFP

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla izjavio je za američki CNBC da će cjepivo protiv nove varijante koronavirusa omikron biti spremno u ožujku te da je njegova tvrtka već počela proizvoditi doze cjepiva.

Bourla je poručio da će cjepivo biti učinkovito i protiv drugih varijanti virusa koje cirkuliraju populacijom. Rekao je kako još uvijek nije jasno je li cjepivo protiv omikrona potrebno niti kako će se koristiti. Naglasio je da će Pfizer imati spremne doze jer ih neke zemlje žele dobiti što je prije moguće.

- Nadam se da ćemo uspjeti stvoriti nešto što će imati puno bolju zaštitu, osobito protiv infekcija, jer zaštita od hospitalizacija i teških bolesti razumna je upravo sada, s aktualnim cjepivima dokle god imamo, recimo, treću dozu, poručio je.

Podaci iz Velike Britanije pokazali su da su Pfizerovo i Modernino cjepivo tek oko 10% učinkoviti protiv omikrona 20 tjedana nakon druge doze, pokazala je studija NHS-a. Međutim, dvije doze još uvijek pružaju dobru zaštitu protiv razvoja teških oblika bolesti, pokazalo je istraživanje.

Također, glavni američki epidemiolog dr. Anthony Fauci rekao je u prosincu da nema potrebe za boosterom koji bi posebno ciljao omikron jer trenutni boosteri dobro djeluju protiv ove varijante.

Izvršni direktor Moderne Stephane Bancel rekao je u ponedjeljak za CNBC da njegova tvrtka radi na booster dozi koja će ciljati omikron te da uskoro kreće kliničko ispitivanje cjepiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:59