OSLOBOĐEN GRAD

Pet razloga zašto je Herson strateški važan: Nije u pitanju samo simbolički udarac za Kremlj...

Herson je najveći grad koji su držale moskovske snage - tako da je gubitak grada veliki simbolički udarac Kremlju

Pogled na Herson, arhivska fotografija (20. svibanja 2022.)

 Andrey Borodulin/Afp

Ukrajina namjerava osloboditi svoj kompletan teritorij - uključujući i poluotok Krim - no grad Herson je iznimno važan trofej.

Sky News u pet točaka objašnjava zašto.

Prolaz prema Krimu

Lokacija grada Hersona čini ga prolazom prema anektiranom poluotoku Krimu. Dok je bio pod okupacijom, Herson je bio svojevrsni kopneni most kojim su ruske snage prelazile na anektirani teritorij. Krim je baza velikog broja ruskih vojnika kao i Crnomorske flote.

Sad kad su zauzeli Herson, Ukrajinci mogu postaviti dalekometne topove bliže Krimu.

Izvor pitke vode

Ukrajinsko zauzimanje Hersona moglo bi ugroziti opskrbu pitke vode za poluotok Krim. Nakon što je Moskva zauzela Krim, Ukrajina je blokirala dotok pitke vode kanalom iz rijeke Dnjepar.

Logističke rute

Hersonska regija obuhvaća i ušće rijeke Dnjepar u Crno more. Sad kad je Rusija izgubila jedino uporište na zapadnoj strani rijeke, Ukrajina ima bolju priliku napasti ruske opskrbne pravce i oslabiti njihov stisak na jugu.

Simbolički značaj

Grad Herson bio je jedina regionalna prijestolnica koju su zauzele ruske snage tijekom invazije. Bio je to i najveći grad koji su držale moskovske snage - tako da je gubitak grada veliki simbolički udarac Kremlju.

Kontrola Crnog mora

Hersonska regija leži na Crnom moru, koje je ključna arterija za ukrajinski izvoz hrane na strana tržišta.

Razlozi za oprez nakon oslobođenja Hersona

Za Ukrajinu je rusko povlačenje iz Hersona skoro predobro da bi bilo istinito, piše BBC.

Ukrajinski obavještajci sumnjaju da bi ovo mogao biti primjer ruske ‘maskirovke‘ ili prijevare, odnosno pokušaj da namame ukrajinske snage u neku vrstu stupice.

No čak i ako su grad napustili svi ruski vojnici i plaćenici, Ukrajinci će morati nastaviti vrlo oprezno, čisteći od zaostalih mina četvrt po četvrt.

Budući da su ruske snage sada utvrdile položaje na suprotnoj obali rijeke Dnjepar i ukopale se u svojim obrambenim položajima, Herson može očekivati pojačano bombardiranje topništvom i bespilotnim letjelicama koje nose eksploziv.

Ali ako je ovo rusko povlačenje tako ozbiljan podbačaj za Moskvu kao što se čini, onda postoje dva načina na koja bi se dalje situacija mogla razvijati.

To bi potencijalno moglo natjerati mudrije glave u Kremlju da potraže pragmatičan izlaz iz močvare u koju su se uvalili.

Ili, ako je suditi po novijoj povijesti, to bi moglo potaknuti bijesnog i frustriranog predsjednika Putina da još jednom kazni ukrajinsko stanovništvo nizom bolnih napada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 16:30