ZAISKRILO NA ISTOKU

Pelosi napustila Tajvan, Kinezi bjesne: ‘Oni koji se igraju vatrom će nestati‘; I Lavrov žestoko napao SAD

‘U Tajvan smo došli kao prijatelji, u regiju smo došli u miru‘, rekla je Pelosi tijekom sastanka u tajvanskom parlamentu

Nancy Pelosi i tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen, Xi Jinping

 Afp/

NOVO >>> 12:14 >>> Predsjednica američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi u srijedu je napustila Tajvan nakon što mu je obećala američku solidarnost i hvalila njegovu demokraciju, ostavivši iza sebe kineski bijes zbog posjeta toj državi koju Peking smatra svojim teritorijem.

Kako prenose agencije, Pelosi, čija je delegacija iznenada posjetila Tajvan kasno u utorak, nakon posjeta Singapuru i Maleziji, nastavlja svoju azijsku turneju posjetima Južnoj Koreji i Japanu.

Njezin zrakoplov poletio je iz tajvanske prijestolnice Taipeija u oko 18 sati po lokalnom vremenu, javio je Reuters.

Pelosi je na Tajvan otišla usprkos savjetima Bijele kuće i Pentagona da to ne učini. To je prvi posjet nekog američkog dužnosnika na najvišoj razini Tajvanu u posljednjih 25 godina.

Američki kritičari ističu kako se taj posjet dogodio u lošem trenutku jer je SAD zaokupljen krizom u Ukrajini, a svojim dolaskom 82-godišnja demokratkinja pomogla je kineskom čelniku Xiju Jinpingu koji, suočen s nizom kriza u zemlji, sada ima razlog za mobilizaciju pristaša iza pitanja Tajvana uoči 20. kongresa Komunističke partije u studenom.

Peking je nakon slijetanja Pelosi na otok kao odgovor najavio „ciljano djelovanje” svoje vojske te vojne vježbe u blizini Tajvana koje kreću u srijedu.


>>> 10:20 >>> Japan je u srijedu izrazio "zabrinutost" najavom Pekinga da će kao odgovor na posjet Tajvanu predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi poduzeti "ciljane vojne akcije", uključujući i u unutar ekskluzivne japanske ekonomske zone (EEZ).

"Pomorsko područje na kojem je Kina najavila vojne vježbe od 4. kolovoza uključuju i ekskluzivnu japanski ekonomsku zonu", rekao je glasnogovornik japanske vlade Hirokazu Matsuno.

Tokio je Kini prenio svoju zabrinutost zbog prirode vojnih vježbi koja uključuje i korištenje bojeve municije.

"Mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu su važni ne samo za sigurnost naše zemlje, već i za međunarodnu stabilnost. Japansko stajalište je uvijek bilo da se pitanja vezana uz Tajvan moraju rješavati na miran način, dijalogom", rekao je glasnogovornik.

Na pitanje o tome podržava li Japan posjet Pelosi Tajvanu, Matsuno je odgovorio da japanska vlada "nije u mogućnosti komentirati međunarodne posjete dužnosnice Pelosi".


>>> 9:40 >>> Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov komentirao je posjet Nancy Pelosi Tajvanu. Rekao je kako je to namjerni pokušaj Sjedinjenih Američkih Država da iritiraju Kinu.

"Misle da mogu raditi što hoće", rekao je Lavrov i situaciju suporedio s američkom potporom Ukrajini.


>>>09:10>>> Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi ljutito je komentirao posjet Nancy Pelosi Tajvanu, nazvavši ga "potpunom farsom". Rekao je ikako će "oni koji se igraju vatrom nestati".

Iz kineskog ministarstva ranije su rekli da se Pelosi otvoreno upušta u političke provokacije i zlonamjerno upliće u kineski suverenitet.


>>> 7:25 >>> Dopisnik britanske medijske kuće BBC iz Kine Stephen McDonell objavio je na društvenoj mreži Twitter zemljopisnu kartu na kojoj se mogu vidjeti lokacije na kojima će Kina izvesti vojne vježbe nakon što predsjednica Zastupničkog doma Sjedinjenih Američkih Država napusti Tajvan.

Predsjednica Tajvana Tsai ing-wen kritizirala je vježbe te ih okarakterizirala kao nepotrebne. Ministarstvo obrane Tajvana reklo je da će odgovoriti na svaki potez koji će narušiti suverenitet Tajvana. Peking je pak rekao da strani letjelice i plovila ne bi trebala ulaziti u prostor na kojem se odvijaju vježbe jer će se koristiti prava municija.

Tajvan tvrdi da Kina održavanjem vježbi krši međunarodno pravo, narušava globalnu trgovinu te krši pravila plovidbe.

* * *

Televizijski ekrani u nekoliko samoposluga u Tajvanu u srijedu su prikazivali riječi "Ratoborna Pelosi napusti Tajvan", piše BBC. Lokalni mediji navode da su televizijski ekrani spomenutu poruku prikazivali jer su hakirani.


>>> 6:55 >>> Predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen rekla je da su "vojne vježbe" koje je Kina izvela "nepotrebna reakcija" na dolazak predsjednice Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi te da je Tajvan za to da se trenutno stanje stvari u tajvanskom tjesnacu ne mijenja.

Pelosi je rekla da Sjedinjene Države poštuju politiku jedne Kine, ali da je njihova solidarnost s Tajvana sada važnija no što je to ikad bila. "Želimo da Tajvan uvijek ima slobodu i sigurnost. Od toga ne mrdamo", rekla je Pelosi.

"Podržavamo status quo, ne želimo da se Tajvanu išta dogodi na silu", dodala je Pelosi.

image

Nancy Pelosi i Tsai Ing-wen

Handout/Taiwan Presidential Office/AFP

>>> 6:30 >>> Predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi rekla je u srijedu na konferenciji za medije da je u Tajvan došla kako bi poslala nedvosmislenu poruku da Amerika stoji uz Tajvan.

Pelosi je na konferenciji rekla da se nada da će njezin dolazak u Tajvan dovesti do više dolazaka američkih dužnosnika te podsjetila da je pet senatora ranije ove godine posjetilo Tajvan. "Oko toga se nije pravila strka", rekla je Pelosi.

"Nadam se da je jasno da se Kina prethodno protivila tome da Tajvan sudjeluje u određenim sastancima, ali da se neće protiviti ako ljudi u Tajvan dođu u miru te kako bi ga podržali. Napravili su veliku strku jer sam predsjednica Zastupničkog doma SAD-a. Ne znam je li to razlog ili izgovor", rekla je Pelosi.

"Što god Kina planira napraviti, ona će to napraviti kadabude spremna", dodala je Pelosi. "Jako je važno da poruka bude jasna. Amerika je predana tome da Tajvan bude siguran... no ovo se tiče vrijednosti koje dijelimo, a to su demokracija i sloboda. Tajvan je primjer ostatku svijeta. Jesu li to nesigurnosti predsjednika Kine (Xija Jinpinga) koje se tiču njegove političke situacije? Ne znam", ustvrdila je predsjednica Zastupničkog doma SAD-a.

Novinar iz Japana pitao je Pelosi o demokraciji i Kini.

image

Nancy Pelosi; Tsai Ing-wen

Handout/Taiwan Presidential Office/AFP

"Vaše pitanje dolazi u trenu kada traje bitka između demokracije i autokracije. Moramo svijetu pokazati uspjeh Tajvana i njegovih stanovnika. Njihova hrabrost da postanu demokratičniji... uzor su regiji u tom smislu. Kontrast je to u odnosu na ono što se događa u Kini", rekla je Pelosi te dodala da je u Tajvan došla kako bi pričala o njemu, a ne o Kini.

Pelosi je pohvalila "tajvansku pamet" te uspjeh tajvanskog tehnološkog sektora. Dodala je da želi da Amerika i Tajvan na tom polju dodatno prodube svoj odnos. "Jako je to uzbudljivo", dodala je predsjednica Zastupničkog doma SAD-a.

Iako Pelosi nije prva predsjednica američkog Zastupničkog doma koja je otišla na Tajvan - Newt Gingrich posjetio ga je 1997. - njezin posjet dolazi u trenutku kada su se odnosi između Pekinga i Washingtona naglo pogoršali, u vrijeme kada je Kina puno moćnija gospodarska, vojna i geopolitička sila nego što je bila četvrt stoljeća ranije.

Kina smatra Tajvan dijelom svog teritorija i nikada nije odustala od upotrebe sile nastojeći ga staviti pod svoju kontrolu. Sjedinjene Države upozorile su Kinu da ne koristi ovaj posjet kao izgovor za vojnu akciju protiv Tajvana. Kina je američki posjet Tajvanu na najvišoj razini u posljednjih 25 godina osudila kao prijetnju miru i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu te uzvratila nizom vojnih vježbi, pozivom na razgovor američkom veleposlaniku u Pekingu i najavom obustave uvoza nekoliko poljoprivrednih proizvoda iz Tajvana.

* * *

Ministarstvo obrane Tajvana u srijedu je Kinu optužilo da želi ući u kopneni i zračni prostor Tajvana, što bi bilo protivno međunarodnom pravu. Glasnogovornica Ministarstva rekla je da je Tajvan sposoban braniti svoj teritorij od bilo koga tko naruši njegov suverenitet.

Ministarstvo je nešto ranije podiglo stupanj pripravnosti u Tajvanu, a tajvanski su dužnosnici rekli da će poduzeti korake kako bi Tajvan ostao siguran i stabilan.

"Kina nastavlja s psihološkim ratom protiv Tajvana i njegovih građana", reklo je Ministarstvo. "Tajvan će braniti svoju nacionalnu sigurnost. Kineske su vježbe narušile Tajvanov prostor i prekršile pravila Ujedinjenih naroda."


>>> 6:11 >>> Wall Street je u utorak u nervoznom trgovanju zabilježio pad, drugi dan zaredom, ponajviše pod utjecajem geopolitičkih tenzija izazvanih posjetom predsjednice američkog Zastupničkom doma Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, unatoč kineskim upozorenjima.

Dow Jones indeks u utorak je pao za 402,23 boda ili 1,23 posto, na 32.396 bodova, S&P 500 indeks spustio se 0,67 posto, na 4.091 bod, a Nasdaq za 0,16 poso, na 12.348 bodova.

Posjeta Pelosi demonstrirala je solidarnost SAD-a s tim otokom koji Kina smatra dijelom svog teritorija, zbog čega je osudila prvi takav posjet u zadnjih 25 godina, poručivši da ugrožava mir i stabilnost.

Na jučerašnji pad S&P-ja najviše je utjecala korekcija cijena dionica Microsofta i Vise, za 1,1 i 2,4 posto, budući da su te kompanije uvelike izložene kineskom tržištu. Svih 11 dioničkih sketora sadržanih u S&P 500 indeksu zabilježilo je pad, a po gubitcima su prednjačili nekretninski sektor, s padom od 1,3 posto te financijski, za 1,1 posto.

Najnoviji podatak američkog ministarstva rada o padu novog zapošljlavanja u lipnju u SAD-u za 5,4 posto, pak, upozorio je investitore da se potražnja na tržištu rada smanjuje.

"Prisutna je neizvjenost oko posjeta Pelosti Tajvanu, no stižu nam i novi podaci koji ukazuju na gospodarsko usporavanje. Što se tiče recesije, nije pitanje ‘ako‘, nego ‘kada i koliko duboka će bitii", kaže Sam Stovall, strateg pri njujorškom CFRA Researchu.

Znatno je jučer pala i cijena dionice industrijskog diva Caterpillara, za čak 5 posto, nakon što je upozorio na veći pad potražnje za svojim bagerima u nekretninskom krizom pogođenoj Kini, dok se ionako suočava s poremećenim dobavnim lancima.

No, prilično su skočile cijene dionica američke vojne industrije - Raytheon Technologiesa, Lockheed Martina, Northrop Grummana i L2Harris Technologiesa, najvećih izvoznika oružja na Tajvan. Cijene njihovih dionica prosle su u rasponu od 0,5 do 2,3 posto.


>>> 5:43 >>> Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Nancy Pelosi u srijedu se u ranim jutarnjim satima po hrvatskom vremenu sastala s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen, piše The Guardian.

Tsai se prije početka sastanka zahvalila Pelosi na dolasku te rekla da joj je drago što su se osobno upoznale. Predsjednica Tajvana rekla je da joj je drago što je Pelosi došla u njezinu zemlju te konstatirala da je Pelosi jedna od najdugovječnijih prijateljica Tajvana. Dodala je da joj se divi te da joj je zahvalna.

- Tajvan neće ustuknuti. Napravit ćemo sve kako bismo održali mir i stabilnost u Tajvanu. Želimo surađivati sa svim demokracijama u svijetu i čuvati demokratske vrijednosti. Hvala (predsjednici Zastupničkog doma Kongresa SAD-a) Pelosi što je pokazala da snažno podupire Tajvan - rekla je Tsai.

Pelosi je potom rekla da je SAD ponosan na Tsai i način na koji vodi Tajvan.

- Prije 43 smo godine obećali da ćemo stati uz Tajvan. Američka delegacija koja je stigla u Tajvan želi poručiti da SAD neće odustati od svog obećanja Tajvanu. Ponosni smo što smo ovdje. Solidarnost s Tajvanom od krucijalne je važnosti - rekla je Pelosi te pohvalila Tajvan zbog upravljanja pandemijom koronavirusa SARS-CoV-2.

Pelosi se obratila i zastupnicima u tajvanskom parlamentu te ustvrdila da želi povećati parlamentarne razmjene između SAD-a i Tajvana. Tajvan je nazvala jednim od "najslobodnijih" društava na svijetu. Dodala je da je nedavno u Kongresu SAD-a izglasani zakon o financiranju znanstvenog istraživanja i poticajima za izgradnju tvornica poluvodiča u Sjedinjenim Država dobra prilika za suradnju Amerike i Tajvana.

- U Tajvan smo došli kao prijatelji, u regiju smo došli u miru - rekla je Pelosi tijekom sastanka sa zamjenikom predsjednika tajvanskog parlamenta Tsai Chi-Changom.

image

Nancy Pelosi i Tsai Chi-chang

CNA/AFP

Pelosi je dodala da u SAD-u postoji bilateralna potpora za Tajvan.

- Želja Amerike da očuva demokraciju u Tajvanu i ostatku svijeta ostaje čvrsta poput čelika. Vi ste stvorili demokraciju koja cvijeta, i to sa predsjednicom na čelu - rekla je Pelosi.

Pelosi je tijekom sastanka s predsjednicom Tajvana nagrađena ukrasnom lentom Reda milostivog oblaka. Ta se nagrada daje kako bi se nagovijestilo da je budući uspjeh vjerojatan i mogu je dobiti i građani Tajvana te stranci.

image

Nancy Pelosi i Tsai Ing-wen

Handout/Taiwan Presidential Office/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:15