‘NESPOJIVO S MIROM‘

Peking bijesan na novog čelnika Tajvana: ‘Šalje opasne signale, sad je jasna prava priroda tog čovjeka...‘

Želim pozvati Kinu da prestane politički i vojno zastrašivati Tajvan te da s njim preuzme globalnu odgovornost, rekao je Lai Ching-te

Lai Ching-te

 Handout/Afp

Kineski ured za pitanje Tajvana u ponedjeljak je priopćio kako je novi predsjednik te otočne države Lai Ching-te poslao "opasne" signale koji potkopavaju mir i stabilnost regije.

Lai je u obraćanju publici ispred predsjedničkog ureda u središnjem Taipeiju pozvao na razgovore s Kinom koja demokratski otok smatra svojim teritorijem te nije odbacila da će se koristiti silom da ga vrati pod svoju kontrolu.

"Također želim pozvati Kinu da prestane politički i vojno zastrašivati Tajvan te da s njim preuzme globalnu odgovornost za održavanje mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu i u regiji kako bi se osigurao svijet bez straha od izbijanja rata", kazao je.

"Želim i ovo poručiti svijetu: Tajvan ne radi ustupke po pitanju demokracije i slobode. Mir je jedina opcija, a blagostanje je naš cilj za dugotrajni mir i stabilnost".

Kineski ured za pitanje Tajvana za Laijeve riječi tvrdi da su "u potpunosti otkrile njegovu pravu prirodu zagovaratelja neovisnosti Tajvana", dodajući da je situacija u kanalu koji razdvaja Kinu i Tajvan "komplicirana i sumorna".

"Neovisnost Tajvana nije spojiva s mirom u Tajvanskom tjesnacu", stoji u priopćenju.

"Koliko god se situacija na otoku mijenjala, tkogod bio na vlasti, to neće promijeniti činjenicu da obje strane pripadaju istoj Kini", zaključuje se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 22:49