KONVOJ SLOBODE

Pariz i dalje pod policijskim nadzorom: Uhićen vođa "žutih prsluka", vozila krenula prema Bruxellesu

Tijekom subotnjeg poslijepodneva više od stotinu vozila uspjelo je doći do Champs-Elyséesa, ali ih je policija postupno uklonila uz pomoć suzavca

”Konvoj slobode u Parizu”

 Ruiz Estelle/abaca/Abaca Press/Profimedia

Nekoliko stotina vozila čiji su vozači u konvojima sudjelovali u prosvjedu protiv covid putovnica, u nedjelju rano ujutro napustilo je parišku regiju te su krenuli put Bruxellesa gdje, unatoč zabrani belgijskih vlasti kane prosvjedovati u ponedjeljak, a Pariz je ostao pod pomnim policijskim nadzorom.

Izvor iz policije je kazao da ih je gotovo 450 u nedjelju ujutro napustilo pariška predgrađa i područje Bulonjske šume gdje su bili stacionirani.

Dio njih bi i sutra ujutro mogao krenuti prema Bruxellesu, budu li slijedili slogan organizatora pokreta pod nazivom "konvoj slobode", a pokrenut je po uzoru na konvoj kanadskih vozača koji i danas, treći tjedan zaredom, paraliziraju Ottawu. Slijedilo ih je još nekoliko zemalja.

image

Prosvjedi u Parizu

Ruiz Estelle/abaca/Abaca Press/Profimedia

No belgijske su vlasti zabranile bilo kakve demonstracije "motornim vozilima" u Bruxellesu te su objavile da su poduzele mjere "kojima će spriječiti blokadu glavnoga belgijskog grada".

U tvitu je pariška policija napisala da je u nedjelju raspoređena kako bi spriječila prosvjednike iz cijele Francuske da blokiraju grad svojom operacijom zvanom "konvoj slobode", koja je zabranjena.

Od petka do ponedjeljka mobilizirano je oko 7500 pripadnika policije.

image

Prosvjedi

Ruiz Estelle/abaca/Abaca Press/Profimedia

U subotu prosvjednici protiv covid propusnica, ali i predsjednika Emmanuela Macrona, nisu blokirali francuski glavni grad kako su prvotno htjeli.

Policija je uhitila 97 osoba i kaznila 513, prema službenom izvješću.

Posebno su intervenirali u noći na nedjelju u četvrti Champs-Elysées i u Bois de Boulogne, zapadno od Pariza, kako bi rastjerali posljednje prosvjednike, priopćeno je iz sjedišta policije.

Početkom subotnjeg poslijepodneva više od stotinu vozila uspjelo je doći do Champs-Elyséesa, ali ih je policija postupno uklonila uz pomoć suzavca.

image

Policija rastjeruje prosvjednike

Ruiz Estelle/abaca/Abaca Press/Profimedia

Pokret je inspiriran kanadskim "konvojima slobode" koji paraliziraju Ottawu, a koji su ušli u treći tjedan.

U Francuskoj je okupio protivnike propusnica koje osobama cijepljenima protiv koronavirusa osiguravaju pristup velikom broju mjesta koja su otvorena za javnost (restorani, kina, itd.), ali i prosvjednike protiv poraslih računa za energiju.

Među uhićenima u subotu je i jedan od vođa "žutih prsluka" Jerome Rodrigues.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 00:51