AMBICIOZAN PLAN

Pariški megaprojekt: Do Olimpijade 2024. žele Seinu toliko očistiti da će se u njoj moći kupati

Novi spremnik vrijedan 1,4 milijarde eura moći će ‘progutati‘ 30 puta više vode nego što je potrebno da se napuni olimpijski bazen

rijeka Seine u Parizu

 Neil Emmerson/Robertharding/Profimedia

Novi projekt pokrenut u Parizu mogao bi pomoći francuskoj prijestolnici da konačno ostvari svoj dugotrajan, ali nedostižan cilj - učiniti rijeku Seinu dovoljno čistom za kupanje. Ovaj potez bio je u planu još 1988. godine, no neslavno je propao jer tadašnji gradonačelnik Jacques Chirac nije ispunio obećanje koje je dao građanima - da će u roku od pet godina moći plivati u Seini.

Ipak, grad je 2017. godine otvorio objekte za kupanje duž zaštićenog kanala Saint Martin, koji prolazi kroz istočni Pariz, no i taj manji vodeni put često je morao biti zatvaran u razdobljima kad je razina bakterija u vodi bila previsoka, piše Bloomberg.

No čini se kako Pariz sad napokon ima dugoročan plan koji bi mogao trajnije "obuzdati" zagađenje ove rijeke. Seina bi, naime, do Ljetnih olimpijskih igara 2024. trebala postati mjesto na kojemu će se moći održavati natjecanja. Zbog toga Pariz na lijevoj obali rijeke, ispod javnoga vrta kraj metro postaje Gare d'Austerlitz, gradi golemi podzemni rezervoar koji će pohranjivati oborinske vode kako bi se za vrijeme jakih kiša spriječilo izlijevanje kanalizacije u rijeku.

Novi spremnik za oborinske vode vrijedan 1,4 milijarde eura imat će kapacitet od 46.000 kubičnih metara i moći će "progutati" 30 puta više vode nego što je potrebno da se napuni olimpijski bazen. Potpuno nevidljiv na površini, podzemnim cijevima bit će povezan s kanalizacijom s obje strane Seine. Najavljeno je kako će ovaj rezervoar svoj sadržaj pumpati natrag u sustav u vremenskom periodu od 24 sata nakon jakih kiša.

Iako će novim projektom količina ispuštanja otpadnih voda u rijeku biti smanjena, grad procjenjuje da će godišnje 100.000 kubičnih metara iste ipak završavati u Seini - upravo zbog toga rijeka bi se trebala i dalje izbjegavati nakon obilnih oborina.

Pariški kanalizacijski sustav iz 19. stoljeća miješa kanalizaciju s kišnicom, a pri jakim padalinama ta miješana voda i otpad ispuštaju se u Seinu kroz 44 oborinska odvoda. Više od dva milijuna kubnih metara vode kontaminirane kanalizacijom na ovaj način dolazi u rijeku, ostavljajući je "zaraženom" mnogim štetnim bakterijama.

Iako Chirac '80-ih nije uspio ispuniti svoje obećanje o plivanju u Seini, unaprijedio je kanalizacijski sustav koji je ipak značajno smanjio onečišćenje. Do danas se broj vrsta riba koje žive u rijeci znatno povećao, no plivanje u urbanim dijelovima rijeke i dalje je ilegalno zbog bakterioloških rizika, ali i brodova koji onuda prometuju te predstavljaju sigurnosnu prijetnju za ljude. Velika opasnost dolazi i od izljeva kanalizacije, koji će vjerojatno postati sve češći s obzirom na sve intenzivnija kišna razdoblja i najavljene klimatske promjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:57