ZNAČAJAN KORAK

Papa primio šefa diplomacije Ruske pravoslavne crkve, radi se o vrlo značajnom susretu

Papa Frane i patrijarh Kirill su razgovarali videovezom 16 ožujka, iskazavši znatnu razliku u mišljenjima

Papa Franjo i mitropolit Antonij

 Handout/Afp

Poglavar Katoličke crkve papa Frane primio je danas mitropolita volokalamskoga Antonija, predsjednika Odsjeka za vanjske poslove Patrijarhata moskovskoga i sveruskoga. Mitropolit Antonij je, dakle, novi "ministar vanjskih poslova" poglavara Ruske pravoslavne crkve, patrijarha moskovskoga i sveruskoga Kirilla. Mitropolit Antonij se sastao i s tajnikom za odnose s državama u papinskome Državnom tajništvu nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, dakle vatikanskim "ministrom vanjskih poslova".

O sadržaju tih razgovora nijedna strana zasad nije obznanila ništa.

To je bio prvi Papin susret uživo s nekim predstavnikom Ruske pravoslavne crkve otkako je Rusija 24 veljače otpočela oružanu invaziju u Ukrajini, uz podršku Ruske pravoslavne crkve.

Papa Frane i patrijarh Kirill su razgovarali videovezom 16 ožujka, iskazavši znatnu razliku u mišljenjima i u povodu ruske akcije u Ukrajini, a i u pogledu uloge kršćanskih dostojnika u državama, za koje je Papa rekao da ne bi smjeli biti ministranti politike. Tada je uz Kirilla bio Antonijev prethodnik Hilarion, koji je nedugo zatim smijenjen i poslan za mitropolita u Budimpeštu.

Uslijed rata otpao je izravan susret Frane i Kirilla u lipnju u Jeruzalemu. Još je u planu izravan susret njih dvojice sredinom rujna u Kazakstanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:11