GOVORIO I O ZDRAVLJU

Papa odbacio nagađanja o mogućem podnošenju ostavke: ‘Nikad mi to nije palo napamet‘

U ekskluzivnom intervjuu za Reuters odbacio je i tvrdnje da ima rak, našalivši se da mu ‘liječnici nisu ništa rekli o tome‘

papa Franjo

 Vatican Media/CPP/HANS LUCAS/Hans Lucas via AFP

Papa Franjo odbacio je izvješća da uskoro planira napustiti svoj položaj, kazavši kako ovaj mjesec planira posjetiti Kanadu te da se nada da će nakon toga što prije moći posjetiti Moskvu i Kijev.

U ekskluzivnom intervjuu za Reuters u svojoj rezidenciji u Vatikanu Franjo je odbacio i tvrdnje da ima rak, našalivši se da mu "liječnici nisu ništa rekli o tome", a prvi put je govorio i o stanju svog koljena koje ga je spriječilo da izvršava neke svoje dužnosti.

U 90 minuta dugom razgovoru, vođenom tijekom vikenda, 85-godišnji poglavar Crkve ponovio je svoju osudu pobačaja, nakon što je američki Vrhovni sud prošli tjedan poništio odluku kojom je taj zahvat omogućen na federalnoj razini.

Mediji su nedavno pisali o velikom broju događaja krajem kolovoza koji su potencijalni pokazatelj nadolazeće ostavke poput susreta sa svjetskim kardinalima radi novog vatikanskog ustava, ceremonije imenovanja novih kardinala i posjeta talijanskom gradu L‘Aquili.

Franjo s osmijehom odbacuje te tvrdnje i kaže da mu to "nikad nije palo napamet".

Ipak, ponovio je da će jednoga dana to doista učiniti ako će mu zdravstveno stanje onemogućiti da vodi Crkvu.

Papa je morao otkazati posjet Demokratskoj Republici Kongu i Južnom Sudanu jer su mu liječnici rekli da će morati propustiti i posjet Kanadi od 24. od 30. srpnja ako ne pristane na još 20 dana terapije za svoje desno koljeno.

Otkazivanje puta u Afriku donijelo mu je "mnogo patnje", rekao je, posebno jer je htio raditi na miru u obje zemlje.

Prvi put je javno govorio o svom koljenu, rekavši da je zadobio "mali prijelom" kad je napravio pogrešan korak dok je ligament bio upaljen.

"Dobro sam, polako se oporavljam", naglasio je Franjo.

Također je odbacio glasine da mu je prije godinu dana otkriven rak kad je bio podvrgnut šestosatnoj operaciji uklanjanja dijela debelog crijeva zbog divertikulitisa, stanja uobičajenog kod starijih osoba.

Kontakti oko puta u Moskvu i Kijev

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Franjo je istaknuo da postoje kontakti između vatikanskog državnog tajnika kardinala Pietra Parolina i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova o mogućem putovanju u Moskvu.

Početni znakovi nisu bili dobri, rekao je. Nijedan papa nikad nije posjetio Moskvu, a Franjo je više puta osudio rusku invaziju na Ukrajinu - prošloga četvrtka implicitno je optužio Rusiju za vođenje "okrutnog i besmislenog napadačkog rata".

Kad se Vatikan prije nekoliko mjeseci prvi put raspitivao o putovanju, Franjo je rekao da je Moskva odgovorila da nije pravo vrijeme.

No nagovijestio je da se sad nešto možda promijenilo.

"Želio bih ići (u Ukrajinu), a htio sam prvo u Moskvu. Razmijenili smo poruke o tome jer sam mislio da ako mi ruski predsjednik da mali prozor da služim miru...".

"I sad je moguće, nakon što se vratim iz Kanade, moguće je da uspijem otići u Ukrajinu", rekao je, dodavši da je prva stvar "otići u Rusiju pokušati pomoći na neki način", no da bi htio obići obje prijestolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 09:19